- Blank løgn fra Forsvaret

- Vi ble ført bak lyset med en blank løgn, sier SVs forsvarspolitiske talsmann, Kjetil Bjørklund. Han er opprørt etter Dagbladets avsløringer av Forsvarets våpenkjøp i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørklund opplyser at SV i kjølvannet etter forrige avsløring av norsk-israelske våpenhandler i februar, ba om en oversikt over hvilke land Norge hadde kjøpt våpen fra.

- Det var Stortingets utredningsseksjon som på vegne av SV ba Forsvaret om opplysningene. Men Forsvarets logistikkorganisasjon unnlot i svaret, datert 12. mars, å nevne innkjøp fra Israel - til tross for at en skipslast med ammunisjon da var på vei fra Israel til Norge, sier Bjørklund.

Ikke godkjent

Forsvarets ammunisjonskjøp fra Israel var klarert med embetsmenn i Forsvarsdepartementet 24. eller 25. februar, men var ikke godkjent av politisk ledelse, slik det skulle ha vært.

Bjørklund finner det svært alvorlig, uansett hva årsaken til feilinformasjonen er.

- Dette tyder jo på at enheter i Forsvaret og kanskje i Forsvarsdepartementet driver sin egen politikk, uten kontroll av de politiske myndigheter, sier Bjørklund.

Bevisst fortiet

Han viser til at den aktuelle bakgrunnen for SVs forespørsel var avsløringen i Dagbladet av en norsk-israelsk raketthandel i februar. Avsløringen førte til mye medieomtale og oppvask i Stortinget, hvor både utenriksminister Jan Petersen og forsvarsminister Kristin Krohn Devold forsikret om at Norge ikke skulle kjøpe våpen fra Israel.

- På det tidspunkt måtte nødvendigvis de ansvarlige i departementet og i Forsvaret hatt kjennskap til at Norge nylig hadde kjøpt ammunisjon fra Israel. Likevel ble dette bevisst fortiet, både overfor statsråden og Stortinget, sier Bjørklund.

- Vi forlanger nå alle kort på bordet og at statsråden får kontroll og styring med sitt eget departement og Forsvaret, sier Bjørklund.

- NULL KONTROLL : SV-politiker Kjetil Bjørklund mener våpenavsløringene tyder på at enheter i Forsvaret og i Forsvarsdepartementet driver sin egen politikk, uten kontroll av de politiske myndigheter. >