Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blankenborg: Regjeringen må ha klarere EU-mål

Sentrumsregjeringen må gi en klarere melding om hva den vil i Europa-politikken og følge opp målene. Det sa utenrikskomiteens leder Haakon Blankenborg (Ap) da han åpnet Stortingets Europa-debatt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blankenborg trakk særlig fram Europol, justis- og politisamarbeidet i EU. Han sa at Arbeiderpartiet forventer et større engasjement for å få Norge inn i et samarbeide med EU om Europol. Han viste til at våre naboland er med i dette samarbeidet, og understreket at det ikke er spørsmål om norsk medlemskap, men et samarbeid.

- Vi venter at regjeringen klart formulerer et slikt samarbeid som et mål, og kommer tilbake til Stortinget med et grundigere og mer konkret opplegg for et slikt samarbeid. Og det må skje raskt, sa Blankenborg.

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder - Einar Steensnæs - bekreftet i sitt hovedinnlegg at regjeringssiden ser det som «interessant å undersøke nærmere hvilke muligheter som ligger i et samarbeid mellom Norge og Europol».

Nyanse?

Debatten i formiddagsmøtet avslørte ellers konturene av noe som kan være en interessant meningsnyanse mellom Høyre og Arbeiderpartiet i synet på EUs gassmarkedsdirektiv.

Høyres leder Jan Petersen undret seg over at Aps sentralstyre, som nylig stilte flere konkrete krav til regjeringen om en mer aktiv Europa-politikk, bare i liten grad var opptatt av energipolitikken i en europeisk sammenheng.

Høyre har advart sentrusmregjeringen kraftig mot eventuelt å true med veto mot EUs gassmarkedsdirektiv. Høyre ønsker at den norske regjeringen gjør maksimalt for å posisjonere seg i et liberalisert gassmarked.

«Det norske grautfatet»

Aps Haakon Blankenborg mener Norge vil kunne tjene på å trekke miljøperspektivet inn i debatten om gassmarkedsdirektivet.

- Dette er et område hvor Norge ikke kan vente den store medlidenheten fra andre land. Det dreier seg i stor grad om «det norske grautfatet», hvor vi blir mistenkt for å pleie egne interesser, sa Blankenborg.

Han poengterte at det er viktig med en samlet nasjonal strategi som også tar hensyn til en forsvarlig ressursutnyttelse og miljø.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media