Nabil Shaath

Blankt nei til Donald Trumps fredsplan

Brannfakkel fra presidentrådgiver i Palestina.

NEI TIL TRUMP: Norgesvenn og presidentrådgiver Nabil Shaath gjør det klart at palestinerne lukker døra for Donald Trumps fredplan. Foto: APA/NTB Scanpix
NEI TIL TRUMP: Norgesvenn og presidentrådgiver Nabil Shaath gjør det klart at palestinerne lukker døra for Donald Trumps fredplan. Foto: APA/NTB ScanpixVis mer

RAMALLAH (Dagbladet): - Denne planen er ingenting å forhandle om. Vi vet hva den ikke kommer til å inneholde, og derfor er det ikke engang nødvendig å studere teksten.

Norgesvenn og utenrikspolitisk presidentrådgiver Nabil Shaath legger ikke fingrene mellom overfor Dagbladet på sitt kontor i det palestinske presidentpalasset i Ramallah. Det er nesten så vi ikke tror det vi hører.

Sjøl om de fleste har spådd at den palestinske sjølstyremyndigheten (PA) vil si nei til å forhandle om det Donald Trump kaller århundrets avtale, har ingen hittil vært så klar i å avvise den som presidentrådgiver Shaath nå gjør i dette intervjuet med Dagbladet.

- Vi har ingen respekt for Donald Trump, og vi tar ikke hans såkalte fredsplan på alvor. Han er bare interessert i å tekkes Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Vi så det da han flyttet den amerikanske ambassaden til Jerusalem og nå sist da han anerkjente Israels okkupasjon av Golan-høydene. Jeg er redd for at Golan-avgjørelsen baner vei for en amerikansk anerkjennelse av Vestbredden som israelsk territorium, sier Shaath.

I en artikkel i den israelske avisa Ha'aretz i februar ga Nabil Shaath fredsplanen det glatte lag, og han mer enn antydet at Palestina ikke ville være med på dette forhandlingstoget. Men et definitivt NEI var det ikke den gang.

10. mai sendte Palestinas statsminister Mohammed Shtayyeh ut en twittermelding der det sto:

«Ethvert initiativ som ikke sier noe om en slutt på okkupasjonen, om etableringen av en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad eller om retten for palestinere til å få vende tilbake innenfor rammeverket for en tostatsløsning, vil ikke bli akseptert.»

UT MOT TRUMP: Tidligere i måneden gikk senator Bernie Sanders til en forsamling i Pittsburgh, Pennsylvania, og der fikk Donald Trump gjennomgå. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Da tok altså PA et forbehold. 17. mai gikk utenriksminister Riad Malki enda et skritt videre ved å karakterisere fredsplanen som «en handling som skal få palestinerne til å overgi seg».

Allerede i 2016 sa Donald Trump at han kom til å legge fram et forslag til fred mellom israelerne og palestinerne. De første antydninger om at det ville komme et slikt forslag var i desember 2017, uttalt av Trumps svigersønn Jared Kushner. I januar 2018 rapporterte flere amerikanske medier at en plan var på gang.

Det er Jared Kushner og fredsforhandlingsleder Jason Greenblatt som står bak den såkalte fredsplanen – i samarbeid med USAs Israel-ambassadør David Friedman. Alle tre er ihuga støttespillere for Israel. Foreløpig er det ikke kommet noe offisielt ut om hva planen inneholder, men det foreligger spekulasjoner av svært motstridende karakter. Men ett er sikkert, dette er ikke et forslag som har mye å gi palestinerne.

Foreløpig synes den ikke-offentliggjorte planen bare å ha støtte innen Donald Trumps nærmeste krets. EU er svært skeptisk, det samme er sterke krefter innen den amerikanske Kongressen. Flere medier har rapportert at Saudi-Arabia vil presse den palestinske sjølstyremyndigheten til å godta planen og gå inn i forhandlinger. Den israelske avisa The Jerusalem Post skriver at saudiene har tilbudt PA ti milliarder dollar for et ja.

- Saudi-Arabia har overhodet ikke lagt noe press på oss, sier Nabil Shaath til Dagbladet.

Når blir så fredsplanen offentliggjort? Utsettelsene har vært så mange at det fra enkelte hold spekuleres i om den overhodet eksisterer. De siste dagene er det sagt at den vil komme etter at palestinerne er ferdige med fastemåneden Ramadan 4. juni. Andre mener den kommer til høsten.

- Det spiller ingen rolle for oss, vi kommer uansett ikke til å se på den, sier Nabil Shaath.