<strong>ÅSTEDET:</strong> Flyfoto over åstedet for Hadelandsdrapene. Her ble to menn, som ses på bildet, funnet drept. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ÅSTEDET: Flyfoto over åstedet for Hadelandsdrapene. Her ble to menn, som ses på bildet, funnet drept. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Hadelandsdrapene:

Blant de mest rystende og omtalte drapene i norsk krimhistorie

For 37 år siden ble to unge menn skutt og drept på Hadeland. De drapsdømte tilhørte det nynazistiske miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hadelandsdrapene er blant de mest omtalte og rystende drapene i norsk krimhistorie.

På en øde skogsvei på Hadeland ble to menn skutt og drept, 22. februar 1981. Johnny Olsen, som på dette tidspunktet var 18 år, ble dømt for drapet sammen med en annen ung mann. En tredje mann ble dømt for medvirkning.

Drapene vakte stor oppsikt både i Norge og i utlandet. Det skyldtes blant annet de involvertes unge alder, at de var nynazister, og at drapene hadde preg av en ren henrettelse.

Torsdag ble Johnny Olsen varetektsfengslet i fire uker, siktet for et nytt drap og likskjending, etter at et lik ble funnet på et bål i Maridalen i Oslo.

29 skudd

De tre bak Hadelandsdrapene var med i ei nynazistisk gruppe kalt Norges Germanske Armé.

For 37 år siden ble de to unge drapsofrene funnet på skogsveien i Lunner kommune, skutt henholdsvis 18 og 11 ganger. De drepte var også en del av den nynazistiske gruppa.

Sammen hadde de fem tidligere stjålet fra et våpenlager som tilhørte Heimevernet.

<strong>DRAPSVÅPNENE:</strong> Våpnene som ble brukt under drapene, en pistol og en Schmeisser maskinpistol. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix
DRAPSVÅPNENE: Våpnene som ble brukt under drapene, en pistol og en Schmeisser maskinpistol. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix Vis mer

Da de to mennene ville ha betaling for våpentyveriet, kom de i konflikt med den eldste av de dømte. I tillegg oppsto det frykt blant de andre om at noen ville tyste. Olsen og den meddrapsdømte tok dermed de to på en kjøretur til Hadeland, der drapet ble gjennomført med pistol og maskinpistol, som en ren henrettelse.

Den siste medsammensvorne, som var sersjant i Hæren, var ikke til stede under drapet. Han ble dømt for medvirkning og ble utpekt som hjernen bak drapene. Mannen har i alle år etterpå hevdet at han var offer for et politisk justismord. Seks ganger har han forsøkt å få gjenopptatt saken sin, uten hell.

Politiet spanet

Det de dømte ikke visste, var at politiet allerede fikk kjennskap til våpentyveriet 19. februar, tre dager før drapet.

Politiet hadde spanet på mennene og var faktisk til stede på Hadeland da drapene ble gjennomført. Den øde skogsveien gjorde det umulig for politiet å se hendelsen, men de observerte at det som var fire i bilen på vei til Hadeland, var blitt til to da de kom ut igjen fra skogen.

Politiet bestemte seg dermed for å stoppe bilen. Jakten endte med at bilen med de to drapsdømte havnet i grøfta ved Romsås i Oslo.

<strong>ETTERFORSKNING:</strong> Politiet etterforsker blodsporene etter drapet på de to unge nynazistene. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKNING: Politiet etterforsker blodsporene etter drapet på de to unge nynazistene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Olsen ble dømt til 18 års fengsel. Etter 12 år bak murene ble han løslatt på prøve i 1993. De to andre ble dømt til henholdsvis 18 og 12 år.

Ville ut av miljøet

Johnny Olsen har etter Hadelandsdrapene byttet navn. I dag er han igjen siktet for drap og likskjending, etter likfunnet i Maridalen.

Under fengslingsmøtet onsdag nektet han enhver befatning med drapet. - Alt er løgn! ropte han til pressen.

I 2000 sa Olsen i et intervju med Dagbladet at han ønsket å bryte med det nasjonalistiske miljøet. Senere har han blitt dømt for flere voldshendelser, sist i 2014. Den gang ble han dømt for blant annet vold mot ei kvinne, narkotikavirksomhet og for å ha oppbevart en ladd pistol uten tillatelse

Dagbladet Magasinet publiserte i 2016 et lengre intervju med den andre mannen som sammen med Johnny Olsen skjøt de to på Hadeland i 1981.

Mannen forteller at planen var at han skulle holde vakt, mens Olsen skulle lokke de to ut av bilen og drepe dem med ett nakkeskudd hver. Det gikk likevel ikke helt etter planen, og også han endte opp som drapsmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer