Blant de rikeste i Europa

Blakk før jul? Trøst deg med at de fleste har det verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er fortsatt blant de rikeste i Europa, også når det tas hensyn til forskjellene i prisnivå mellom landene, viser den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen.

Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat, har nettopp lagt fram nye resultater fra kjøpekraftundersøkelsen 1995-2002, som omfatter 31 land. Tallene som presenteres av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge stadig ligger i det europeiske toppsjiktet med hensyn til bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

Justert for prisnivå er det Luxembourg, Norge og Irland som befinner seg i toppsjiktet i 2002. Luxembourg har et prisnivåjustert BNP per innbygger som ligger hele 89 prosent over de 15 EU-landene sett under ett.

Norge ligger 36 prosent og Irland 25 prosent over EU-gjennomsnittet. For Norges vedkommende skyldes det høye nivået i stor utstrekning inntektene fra petroleumssektoren.

Tallene fra Irland betegnes som de mest oppsiktsvekkende, sett i lys av at landet så sent som på midten av 1990-tallet var blant de relativt sett fattigste i EU. Den økonomiske veksten i Irland har imidlertid vært jevnt sterkt over en lang periode.

(NTB)

RIKE: Nordmenn ligger høyt oppe på inntektslista.