Coronavirus:

Blant de verste i Europa

På nåværende tidspunkt er Sverige blant de landene i Europa som har flest nye registrerte smittetilfeller.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Mandag viser de oppdaterte tallene til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Sverige har registrert 698 nye smittetilfeller per 100 000 innbygger siste 14 dager. Dermed er det bare seks land som er hardere rammet enn dem på ECDCs liste.

På nåværende tidspunkt er det bare Liechtenstein, Luxembourg, Litauen, Slovenia, Kroatia og Ungarn som er registrert med større smittespredning enn Sverige på ECDC-lista.

Sverige står altså registrert med høyere smittetrykk enn både Spania og Belgia, som tidligere i høst var utrolig hardt rammet av coronapandemien, men som begge nådde den foreløpige smittetoppen i slutten av oktober.

Helt i andre enden finner man Island og Irland, som har henholdsvis 57,4 og 77,2 nye smittetilfeller per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Norge har på sin side registrert et smittetrykk på 111,4.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Guldvog om Sverige

Nylig uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet at Sverige har et annet system for å håndtere pandemien enn Norge.

- I Sverige har de et annet system for håndtering enn vi har. I stor grad råd som gis til befolkningen og mindre lovpålagte tiltak. Og vi ser også at Sverige i løpet av høsten har hatt en større smittespredning enn de øvrige nordiske landene, sa Guldvog til Dagbladet og fortsatte:

- Jeg tror at vi i Norge har hatt gevinster av at vi også bruker coronaforskriften med tydelige regler for hva vi skal gjøre. Det er en tydelighet i det og gir en gjennomføringskraft når det gjelder de rådene og anbefalingene vi gir.

Guldvog understreket at han har stor respekt for arbeidet som gjøres i Sverige.

- Jeg har stor respekt for det harde arbeidet som gjøres i Sverige, og ikke minst den enorme innsatsen som gjøre i svensk helsetjeneste for å ta vare på pasientene.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Få dødsfall

Sverige er derimot ikke i nærheten av å toppe lista over antallet nye covid-19-dødsfall i Europa. Mens Slovenia og Bulgaria har registrert henholdsvis 28,6 og 27,4 coronadødsfall per 100 000 innbyggere siste 14 dager, har Sverige registrert bare 4,6.

Det er ukjent hva som er årsaken til dette, men det finnes flere mulige forklaringer: Det tar noen uker fra smittetallene går opp til at dødstallene også stiger, og det kan hende at Sverige tester mer, og derfor oppdager flere tilfeller, enn de andre landene.

Statsminister Stefan Löfven har inntatt en mer aktiv rolle i håndteringen av den andre covid-19-bølgen i Sverige. Blant annet innførte regjeringen forbud mot ansamlinger med over åtte personer og skjenkestopp klokka 22.

Tidligere har Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell lent seg i stor grad på anbefalinger og oppfordringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer