BRUSSEL (Dagbladet): Den britiske statsministeren, Gordon Brown, har vært på fem dagers rundreise som statsmann i Europa og Amerika for å sy sammen et forlik foran toppmøtet i G-20 i London torsdag, der som kjent intet mindre enn verdensøkonomien skal reddes fra undergangen. «Statsmann i utlandet og ydmyket hjemme», lød det syrlig i britisk presse, for mens han var ute inndro sjefen for Englands Bank, Mervyn King, statsministerens betalingskort. Staten har ikke penger til flere krisetiltak med skattelettelser, som Brown hadde tenkt seg, sa King.
Et forsøk på å låne penger ved å selge statsobligasjoner fikk ikke nok kjøpere. Den britiske gjelda utgjør nå 49 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og underskuddet på statsbudsjettet i år blir 9,5 prosent og neste år 11 prosent av BNP, ifølge Pengefondet. På 18 måneder har pundet falt 28 prosent i forhold til euro, og de to myntene er snart like mye verd. Om så britene ville innføre euro, ville de ikke få lov.
Men det var ikke så lett å være stor statsmann ute heller for Brown. Da han talte i Europaparlamentet om G-20 lød det som om talen var skrevet av presidenten i Frankrike, Nicolas Sarkozy, og forbundskansleren i Tyskland, Angela Merkel. De to vant jo striden på forrige EU-toppmøte for sin «sosiale markedsøkonomi», med statlig tilsyn og regulering, mot den «anglosaksiske kapitalismen» i Storbritannia og USA.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger