Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåøyde menn foretrekker blåøyde kvinner

Slik kan de vite om kvinnen har vært utro, viser en ny norsk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Blåøyde menn foretrekker blåøyde kvinner, visstnok fordi øyenfargen kan hjelpe til å avsløre om deres partner har vært trofast», fastslo forskere fra Universitetet i Tromsø i dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

«Før du ber om en farskapstest, bruk noen minutter for å se på ditt barn øyenfarge», skriver Bruno Laeng og hans kollegaer i studien «Why do blue-eyed men prefer women with the same eye color?».

Ifølge studien vil to foreldre som har blå øyne alltid få et barn med den samme øyenfargen. Så en mann med blå øyne kan være sikker på at hans kone eller partner har bedratt han hvis hun får et barn med brune øyne.

«Blåøyde menn har ubevisst lært å vedsette en fysisk karaktertrekk som kan lette gjenkjennelsen av eget avkom», skriver forskerne i forskningstidsskriftet «Behavioral Ecology and Sociobiology».

Forskerne spurte 88 studenter om å rangere modeller etter hvor attraktive de var.

Bildene de brukte var manipulert slik at halvparten av dem hadde blå øyner, mens den andre halvparten hadde brune. De mannlige studentene som hadde blå øyner hadde en sterk tendens til å velge kvinner med samme øyenfarge.

Mens menn med brune øyner, som ikke kan finne ut noen ting om farskapet fra barns øyenfarge, hadde ingen sterke preferanser når det gjaldt øyenfarge. Kvinner hadde heller ingen preferanser når det kom til øyenfarge.

I annen studie, ifølge Reuters, hvor 443 ungdommer fra begge kjønn hadde blitt spurt om øyenfargen på partneren viste at blåøyde menn var den gruppen med høyest andel av partnere med den samme øyenfargen.

 BLÅ ØYNE LETTERE Å AVSLØRE: Om partneren har vært utro, mener norsk forsker. Foto: SCANPIX
BLÅ ØYNE LETTERE Å AVSLØRE: Om partneren har vært utro, mener norsk forsker. Foto: SCANPIX Vis mer
image: Blåøyde menn foretrekker blåøyde kvinner