- Blås i røykeforbudet

Advokat Ellen Holager Andenæs oppfordrer til sivil ulydighet etter at Oslo politidistrikt har fratatt fangene retten til å røyke i ventecellene i Oslo tinghus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er helt uakseptabelt, sier den tidligere POT-sjefen, som akter å ta med seg røyk og askebeger til sine klienter.

Røykeforbudet på venteceller og avhørsrom i Oslo tinghus ble gjennomført over natta.

- Ondskapsfullt

Mens Advokatforeningen av 1977 krever at forbudet oppheves, går Holager Andenæs enda lenger:

- Vi kan ikke akseptere at politiet gjør dette. Det er uverdig og ondskapsfullt å frata disse menneskene retten til å røyke en simpel sigarett.

Oslo-politiet begrunner forbudet med hensynet til de ansattes liv og helse. Hele Oslo politidistrikt vil nå bli røykfri sone, og ansatte skal på kurs for å kutte røyken.

- Fanger kan verken dra på kurs eller gå ut for å røyke, fastslår Andenæs, som vil at hennes klienter skal kunne ta en røyk før de går i tiltaleboksen.

- Ren tortur

- For en vanerøyker er det ren tortur å bli fratatt røyken. Fangene er ofte oppe i en krisesituasjon både familiært og personlig. Skal vi da nekte dem noe så uskyldig som å ta en blås? spør Andenæs, og konkluderer:

- Aksepterer man ikke røyklukt, kan man ikke jobbe med kriminelle. Da får man heller begynne som kontorist i databransjen.ole.bjorner.welde@dagbladet.no

«Aksepterer man ikke røyklukt, kan man ikke jobbe med kriminelle.»

<B>PROVOSERT:</B>-Det er direkte umenneskelig å frata fangene retten til å røyke, sier en provosert Ellen Holagar Andenæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer