Blåser i det meste

Navn: Frode Thingnæs Alder: 60 på lørdag Yrke: Musiker, komponist, dirigent etc.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Thingnæs sa midt på syttitallet nei takk til å bli solist og fast arrangør for Count Basie. Da var det mange av oss som ristet på hodet. Tenk å få spille sammen med selveste storbandlegenden og så si nei! Men Frode hadde sine egne ting å ta vare på hjemme. Både før og siden har han høflig avvist jobber med en rekke andre utenlandske topporkestre. I ettertid kan vi se at det var bra for norsk musikkliv at han ble her.

Publikum kjenner ham først og fremst som trombonist i særklasse og orkesterleder. Alt i 1960 var han kapellmester på Chat Noir for Einar Rose. Året før hadde han vunnet første solistpris på NM i amatørjazz. Siden har han vært en hjørnestein i norsk musikkhistorie. I utlandet vokser hans navn og omdømme; han er blant det lille fåtall norske komponister og arrangører som blir spilt regelmessig over hele verden, spesielt av militærorkestre i USA og Amerika.

Det hele startet på Sinsen i Oslo da han som tiåring ble med i Sinsenkorpset. I mange år var dette, sammen med en rekke andre «øst for ælva», i særklasse best, både i hovedstaden og på landsbasis. Kanskje det hang sammen med at fritidstilbudene til unger den gang ikke bød på så mye ut over skolekorps og fotball. I dag bekymrer ansvarlige for skolekorps seg over problematisk rekruttering og frafall, og skylder på det enorme fritidstilbudet fra fjernsyn, video, spill og andre ting som konkurrerer om barnas tid.

Thingnæs er ikke i tvil om at en hovedårsak til den utrolige nivåheving og bredde i dagens norske musikkliv henger sammen med skoleringen i korps. Det store flertall profesjonelle musikere her i landet har sin bakgrunn herfra.

Og fortsatt holder de fleste og beste skansen. I et kvart århundre har Thingnæs vært musikalsk leder for det kanskje aller beste av dem alle, Kampen Janitsjar. Sammen med kampegutta har han turnert i flere verdensdeler med et repertoar som spenner fra jazz, blues og bossa nova til Halvorsen og Grieg.

Han har vært orkesterleder og musikalsk støttespiller for Wenche Myhre, Lill Lindfors, Svante Thuresson, Karin Krog og Monica Zetterlund. Han samarbeidet i mange år med Einar Schanke, Alfred Næss og Yngvar Numme. Han utgjorde i en lengre periode ryggraden i NRKs storband, han har ledet Kringkastingsorkestret, vunnet slagerfestivaler og var den selvskrevne orkesterleder da NRK for fire år siden arrangerte Eurovisjonsfinalen.

Og i alle år hadde han fast jobb som musiker, komponist, arrangør og musikkinspektør i Forsvaret. Her oppnådde han i fjor pensjonistalderen. Men den gjelder ikke for hans øvrige virksomhet.