Blåser i hjelp til tobakksofre

To ofre for sigarettrøyking blir nektet fri rettshjelp i kampen mot tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har tobakksindustrien all verdens midler å ta av. De har hyret inn ti kjente advokatkontorer.

I dag legger en offentlig utredning fram sin konklusjon om at det offentlige kan saksøke tobakksindustrien. Utredningen anbefaler at fylkeskommunene burde saksøke nikotinindustrien.

Samtidig har begge tobakksofrene som nå saksøker millionindustrien, Robert Lund og Asgeir M. Storvand, fått avslag på fri rettshjelp. Advokatene som representerer tobakksofrene reagerer kraftig på avslaget.

Storrøykere

De to første private søksmålene mot tobakksgiganten Tiedemanns kommer fra Asgeir M. Storvand og Robert Lund. Storvand var storrøyker i 37 år. Han sluttet i 1995, etter tre hjerneslag. Storvand mener de alvorlige helseplagene skyldes røyking.

Robert Lund fikk lungekreft etter å ha røkt rulletobakk siden tidlig på 1950-tallet. Lund er i dag svært syk. Også han mener Tiedemanns må ta ansvar for sykdommen.

Nå har Justisdepartementet avslått Storvands søknad om fri rettshjelp, mens Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har gjort det samme overfor Lund.

Problemer

- Jeg har store problemer med å følge resonnementet til Justisdepartementet. I praksis kan disse avslagene bety at vi risikerer at de to sakene ikke får sin avgjørelse i Høyesterett fordi klientene ikke har økonomi til å føre sakene, sier Storvands advokat, Finn Grøstad, til Dagbladet.

Erstatningssaken mellom Robert Lund og Tiedemanns er først ut - med start i Orkdal herredsrett 2. oktober.

- Vi har påklaget avgjørelsen til Justisdepartementet, men uansett stoppes vi ikke av dette, lover Lunds advokat Edmund Asbøll.

Tjener grovt

Kjendisadvokatene i Thommessen, Krefting, Greve og Lund tjener grovt på at de tar oppdrag fra begge sider. Firmaet representer Hordaland fylkeskommune ved partner Pål Lorentzen i Bergen. Lorentzen hadde en inntekt på 2599400 kroner ved forrige registrerte likning.

I Oslo sitter partner Håkon Løchen og representerer tobakksindustrien. Han tjente 575400 kroner ved samme likning.

Advokatkjendisene mener at det ikke er en interessekonflikt siden oppdragene fra Tiedemanns, og eieren Andresen-familien, ikke handler om tobakksskader.