Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåser i hornene

Lei av den lange valgkampen? Ikke med «The 25 percent community».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AT DE LAR SEG

erte. Der går Carl I. Hagen på talerstolen i finansdebatten sist uke og erklærer Bondevik for «uinteressant». Det var ordet han brukte om landets statsminister og den mest sentrale politikeren de siste sju-åtte åra. Uinteressant.

-  Pøh, sa Hagen om Kjell Magne Bondeviks hundreognte avvisning til samarbeid. Bondevik er likevel på vei ut av politikken. Det er opp til Dagfinn Høybråten nå. Og Høybråten gikk rett i Frp-modus. -  He-he, sa Høybråten overbærende. Den Hagen, den Hagen. Først må han lære seg folkeskikk og omtale statsministeren med større respekt. Dernest må han dra lenger ut på landet med politikken sin.

Jo, takk, det har Hagen for lengst gjort. Der har han de seinere åra tålmodig bygd opp en aktiv partiorganisasjon og holdt studiesirkler i ansvarlig politikk, rent etter læreboka fra Haakon Lie. Det er lenge siden fjøslykta ble brukt til å lokke medlemmer, selv om den fortsatt henger der og snurrer i vinden. Et knapt år før et av de viktigste valgene i moderne tid, surfer Frp igjen på en bølgetopp, nå - til forskjell fra tidligere - med et trenet mannskap. Ifølge et fersk partibarometer, Sentio-Norstat for Nationen, har Frp en oppslutning på bortimot 25 prosent, mens «storebror» Høyre er nede på 13,8 prosent.

FRP HENTER VELGERE

fra alle partier, men først og fremst fra KrF og Høyre. Det kan bortforklares med statsbudsjett og regjeringsslitasje. Og meningsmålinger er ikke valg, i hvert fall ikke når de er dårlige. Like fullt, en av fire velgere som har bestemt seg, vil stemme på et parti ingen vil ha noe med å gjøre. Kan motstanden mot Frp holde stand? Rent bortsett fra at det er et demokratisk dilemma, vil kjøttvekta til slutt få Høyre til å vakle?

SAMME DAG

som Hagen moret seg med å erklære Bondevik for uinteressant, roste Erna Solberg Frp for å ha vist ansvarlighet under budsjettforhandlingene. Det var nye takter. Også fra Høyre, så lederen måtte, tradisjonen tro, skynde seg å legge til at det fortsatt er stor avstand mellom dem. Hva den består i, er imidlertid i endring. Mens det tidligere var Frp's utagerende retorikk og ustadige politikk, nøyer Høyre seg nå med å beskylde Frp for å stikke sugerøret i oljefondet. Som om Per-Kristian Foss ikke har kommet dem i forkjøpet. Den før så utskjelte innvandringspolitikken til Frp snakker Solberg klokelig mindre om. Hun har adoptert mange av tiltakene som for bare noen år siden var ufyselige. Også når det gjelder justispolitikk, nærmer Høyre seg Frp.

NESTEN UMERKELIG

og uvegerlig har Høyre sluppet taket rundt nesa og begynt å venne seg til lukta. Lenge var Frp den perfekte demon, men som regjeringens fødselshjelper og budsjettpartner har partiet felt sine horn. KrF holder fortsatt tak. Men Hagens fisketur i KrFs velgerdam, slik Bondevik beskrev sommerens utfall i menigheten Levende Ord, er nå langt på vei godkjent gjennom Dagfinn Høybråtens beskyldninger om at det pågår en verdikamp om vår kristne kulturarv. Han har gitt Hagen fiskekort og legitimitet. Heller ikke på det området kan Hagen lenger demoniseres.

Velgerne tror ikke lenger på skremselsbildet hans partnere tegner. Det vil ikke reflekteres i det politiske landskapet i morgen, eller før valget. Hagen vil fortsette å erte og furte, Solberg vil prøve å markere avstand. Men hvis valgresultatet tipper balansen, kan Høyre måtte velge mellom pest og kolera, Frp eller avmakt.

JENS STOLTENBERG

kan ønske Erna Solberg velkommen etter. SV hadde i mange år Frp's rolle på venstresiden. Partiet ble stengt ute av det gode selskap med begrunnelsen at det var uansvarlig og upålitelig. Avstanden mellom dem var uoverstigelig på sentrale områder, ikke minst utenrikspolitisk. Nå skal de i regjering sammen etter at Kristin Halvorsen har gjort den botsøvelsen Hagen er i ferd med å gjennomføre med å ansvarliggjøre partiet. Og bakom svinger kjøttvekta, der òg.

Den har fått Stoltenberg til å vende tilbake til start etter at han i sin reformiver skjenet ut til høyre. Mens hans forgjenger var Yngve Hågensens «guttunge», blir nå Stoltenberg beskrevet som Gerd-Liv Vallas puddel. Det er et bilde ingen av dem er tjent med.

Det burde vært Erna Solberg som kunne innkassere gevinsten fra den rødgrønne fare og Stoltenbergs båndtvang. I stedet har «The 25 percent community» satset pengene på Carl I. Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media