Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåser i kreftfaren

Et vakkert, «solbrunt» ytre er viktigere for amerikanske tenåringsjenter.

 SOLER SEG TIL KREFTFARE:  Flertallet av solariumsbrukerne i USA gir blaffen i kreftfaren. Foto: AFP PHOTO Martin BERNETTI
SOLER SEG TIL KREFTFARE: Flertallet av solariumsbrukerne i USA gir blaffen i kreftfaren. Foto: AFP PHOTO Martin BERNETTI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At flittig bruk av solarium er en kreftrisiko ser ut til å være noe de fleste veit. Men det stopper ikke jakten på den perfekte brunfargen.

Mens vi her hjemme diskuterer om vi skal innføre 18-årsgrense eller ikke, viser en amerikansk undersøkelse at oppmerksomhet rundt kreftfaren iallfall ikke ser ut til å bøte på problemet.

Undersøkelsen er gjennomført online av Den amerikanske dermatologiforeningen og er gjengitt av Los Angeles Times. 3.800 kvinner i alderen 14 til 22 år har deltatt, og de røper at de gir blaffen i kreftfaren.

- Brune folk er vakre Langt de fleste (86 prosent av de som har brukt solarium det siste året) forteller at de vet om kreftfaren. Samtidig sier 48 prosent av dem at de kjenner noen som har eller har hatt hudkreft.

Men et vakkert ytre har tydeligvis mye å si. Flertallet av kvinnene (66 prosent) mener en solbrun kropp gjør folk vakrere. Blant solariumsbrukerne er denne holdningen enda mer utbredt. Av disse mener 87 prosent av solbrune kropper er finest.

Frykter rynker Og her kommer dilemmaet for de mange solariumsbrukerne: Timer under solariumslyset fører ikke bare til økt kreftfare, men kan også gjøre huden rynkete. Det harmoniserer ikke akkurat med skjønnhetsjaget.

Faktisk sier 42 prosent av solariumsbrukerne at dette er noe de frykter, sammenlignet med 28 prosent av de unge kvinnene som ikke benytter seg av den falske kilden til en brun kropp.

- Vår undersøkelse bekrefter at tenåringer er mer opptatt av hvordan de ser ut akkurat nå enn deres framtidige helse. Det selv om de forstår at hudkreft er en risiko ved en slik oppførsel, sier Ronald Moy, foreningens president.

- Hvis denne trenden fortsetter og unge kvinners holdninger ikke endrer seg, vil framtidige generasjoner utvikle mer hudkreft tidligere i livet. Konsekvensene kan bli fatale, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media