Blåser i patentet

Brasil vil tilby innbyggerne billigere AIDS-medisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal også de fattige få tak i medisiner mot AIDS. AP melder at Brasil vil begynne å produsere billig AIDS-medisin. Det kan de bare gjøre ved å se bort i fra legemiddelselskapenes patenter.

For to år siden vedtok WTO at patenter kan ignoreres når utviklingsland ikke har råd til å betale prisen de farmasøytiske selskapene krever.

Flere menneskerettsorganisasjoner og AIDS-aktivister håper at Brasil også vil eksportere til andre, fattige land. Men planene trues av legemiddelselskapene, som mobiliserer advokater i store tall.

Statlig tyveri?

Amerikanske Abbott Laboratories Inc. som først og fremst har patentrettighetene til AIDS-medisinen, mener dette vil være statlig organisert piratvirksomhet og et brudd på eiendomsrettighetene.

Enkelte av kritikerne mener landet utnytter verdenssamfunnets sympati for AIDS-ofrene for å tjene penger.

- Dette er tyveri av intellektuell eiendom og det vil vi gjøre noe med. Dersom dette var Microsoft sine patenter, ville det blitt hett om ørene på dem, sier Robert Goldberg ved the Manhattan Institute for Policy Research.

-Folkets beste i tankene

Dette tilbakevises av Brasil, som hevder at de kun har folkets interesser i tankene. Helseminister Humberto Costa avviser at de ønsker å profittere på eksport av medisinen.

Brasilianerne samles i kampen mot AIDS: Disse markerte verdens AIDS-dag 1. desember i fjor. Foto: Scanpix
Brasilianerne samles i kampen mot AIDS: Disse markerte verdens AIDS-dag 1. desember i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi vil minske kostnadene av medisinen. Ved å produsere medisinen selv, kan vi redusere betalingen til Abbott fra 107 millioner amerikanske dollar til 54 millioner, sier Costa.

Brasil har tidligere tvunget selskapene til å redusere prisen på medisinene ved å true med å ignorere patentet. Men ved siste forhandlingsrunde fikk de ikke den rabatten de ønsket.

- Dersom Brasil ignorerer patentet, vil etterdønningene bli enorme. Ikke bare vil det sikre den videre eksistensen til landets utmerkede behandlingsprogram, men det vil skape en viktig presedens for andre land. Sannsynligvis vil India følge etter, og sammen vil de stå svært sterkt, sier seniorrådgiver i Oxfam International Michael Bailey.

I dag er 600.000 av Brasils 182 millioner innbyggere HIV-positive.