Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåser i røykeloven

I går fyrte Marius Markussen (30) opp en ny sigarett, og utfordret dermed den nye røykeloven som trådte i kraft samme dag. Egentlig skulle halvparten av Theatercaféens lokale være kjemisk fritt for røyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er umulig så lenge kaféen ikke er delt i to med skillevegger. Fra 1. januar 1998 skal lufta i halvparten av alle lokaler i restauranter, barer og liknende serveringssteder i Norge være 100 prosent røykfrie, i følge TV2. Den nye røykeloven treffer rundt 5 000 utesteder.

Theatercaféen har møtt kravet ved å holde halvparten av bordene røykfrie, og innstallere ventilasjonsanlegg for drøyt 2,5 millioner kroner.

Røykefengsel?

Likevel, det tradisjonsrike stedets administrerende direktør kan ikke utelukke at han nå er en lovbryter.

- Loven er så ullen at vi ikke vet om vi bryter den. Vi får ta tida til hjelp og se om vi blir kastet i fengsel til slutt, sier han til Dagbladet.

Ikke overraskende viser røykere ved Theatercaféen liten forståelse for lovparagrafen.

- Udemokratisk

- Dette er høl i hue. Hvert serveringsted burde få velge om det ville ha røykeforbud. Vi bor jo i et demokrati, men dette er tvang. Hvem vile ha klaget på røyking for ti år siden? spør Bårde Thue (28) på innovertrekk.

Kameraten Marius Markusen, også røyker, synes det er fint at astmatikere og allergikere kan velge seg røykfrie lokaler. Men han tror små kaféer, som på Grünerløkka i Oslos øst, vil gå dukken hvis kravene heves med hård hånd.

Sammen med venninnen Caroline Saastad har de nettopp fortært et måltid med biff, tartar og en flaske rødvin, for ikke å glemme kaffe - og røyk. Den er viktig.

- Jeg tror ikke jeg hadde giddet å spise her hvis jeg ikke fikk røyke, sier Caroline.

Tilbyr nok luft

Direktør Øverhus sier han er sikker på at han overholder kravet om at hver gjest tilbys minst 20 kubikkmeter luft per sekund.

Direkte usikker er han på om han om lokalet har mindre ennn 10 milligram nikotin per kubikkmeter luft.

- Vi får luft inn, problemer er at vi ikke får mer luft ut. Er ikke dette nok, må vi rive ned taket.

- Hva med å sette opp skillevegger?

- Det vil nok ikke Riksantikvaren godkjenne.

- Er kaféen fredet?

- Nei, men blir kaféen tuklet med, vil mange røster heve seg. Da er alternativet å gjøre kaféen røykfri, og da mister vi mange av våre gjester. I Manhatten i New York sørget et røykeforbud for at omsetningen gikk ned 16 prosent ved flere hundre restauranter, grøsser direktøren.

Han trøster seg med å anta at bydelsoverlegen og myndighetene neppe makter å overholde røykeloven.

RESTAURANT-NORGE DELES: </B> Etter den nye røykeloven skal Marius Markussen få nyte sin sigarett på restaurant. Men halvparten av lokalet skal være fri for hans nikotinrøyk.
<B>RESTAURANT-NORGE DELES: </B> Etter den nye røykeloven skal Marius Markussen få nyte sin sigarett på restaurant. Men halvparten av lokalet skal være fri for hans nikotinrøyk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!