Blåser i røyken - snuser på snusen

Røykeloven, nye produkter og en sterk antirøyketrend gjør at stadig flere har bul på leppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flemming Nilsen (34) var tidlig ute. Trønderen, som bor i Oslo, har snust siden han var 12. Nå følger stadig flere etter. Mens røyksalget går ned, stiger snusbruken. I fjor kjøpte nordmenn nær 20 millioner bokser snus, svenskesalg og taxfreesalg inkludert. I år blir tallet trolig enda høyere.

-  Barrieren for å prøve og å bruke snus er blitt lavere, sier Marius Jensen, trendanalytiker og prosjektleder i byrået Bengal Consulting.

-  Nye produkter kommet til, snus kommer i nye smaker eller i porsjonspakker, imaget er endret. Snus appellerer til nye grupper, sier han.

Nye brukere

Jensen sikter blant annet til byboere, ungdom, kvinner eller høyt utdannede, grupper som tradisjonelt søker sunnhet. Den typiske brukeren er ung, mann, bor i by eller i Trøndelag. Generelt er han mer helsebevisst enn røykerne.

De kvinnelige snuserne er ikke så mange som en kan få inntrykk av. I den nyeste SSB-undersøkelsen, gjort i desember 2003, gikk det fram at bare 20 000 norske kvinner snuser. Totaltallet på norske snusere var 250 000.

-  Kvinner ser ikke snus som så sært og så farlig lenger. Menn ser ikke så skjevt på kvinner som snuser. Men det er fortsatt få kvinner som snuser, sier Jensen.

FAKTA

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer