Blåser i røyken - snuser på snusen

Røykeloven, nye produkter og en sterk antirøyketrend gjør at stadig flere har bul på leppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flemming Nilsen (34) var tidlig ute. Trønderen, som bor i Oslo, har snust siden han var 12. Nå følger stadig flere etter. Mens røyksalget går ned, stiger snusbruken. I fjor kjøpte nordmenn nær 20 millioner bokser snus, svenskesalg og taxfreesalg inkludert. I år blir tallet trolig enda høyere.

-  Barrieren for å prøve og å bruke snus er blitt lavere, sier Marius Jensen, trendanalytiker og prosjektleder i byrået Bengal Consulting.

-  Nye produkter kommet til, snus kommer i nye smaker eller i porsjonspakker, imaget er endret. Snus appellerer til nye grupper, sier han.

Nye brukere

Jensen sikter blant annet til byboere, ungdom, kvinner eller høyt utdannede, grupper som tradisjonelt søker sunnhet. Den typiske brukeren er ung, mann, bor i by eller i Trøndelag. Generelt er han mer helsebevisst enn røykerne.

De kvinnelige snuserne er ikke så mange som en kan få inntrykk av. I den nyeste SSB-undersøkelsen, gjort i desember 2003, gikk det fram at bare 20 000 norske kvinner snuser. Totaltallet på norske snusere var 250 000.

-  Kvinner ser ikke snus som så sært og så farlig lenger. Menn ser ikke så skjevt på kvinner som snuser. Men det er fortsatt få kvinner som snuser, sier Jensen.

FAKTA

Snusens skadevirkninger

Økt puls, økt kolesterol, høyere blodtrykk og større fare for hjerteinfarkt.

Irriterer slimhinnene i munnen og kan føre til munnhulekreft. Kan også skade tannkjøttet og tannfestene, og gi misfarging av tennene.

Inneholder giftene nikotin, nitrosaminer, bly, arsenikk, kadmium og polonium, som alle er svært skadelige. Flere av giftene lagres i kroppen uten å brytes ned.

Gir økt risiko for diabetes 2. Øker risikoen for skader ved fysisk trening. Øker risikoen for spontanabort hvis en er gravid når en snuser. Nikotinen i snus går rett inn i fosterets blod og kan skade det.

En gjennomsnittlig snuser får i seg like mye nikotin som en som daglig røyker 30 sigaretter.

Myter om snus


Snus inneholder glass: Feil. Snus inneholder salt. Det irriterer slimhinnene i munnen og får blodtrykket til å stige.

Snus lages av rester etter sigaretter og sigarer: Feil. Snus lages av en annen tobakkstype, og behandles på en annen måte. Blant annet dampkokes den.

Sammenliknet med røyk er snus ufarlig: Feil. Snus er mindre farlig enn røyk, men fortsatt farlig.

Snus kan ikke være farligere enn noe annet: Feil. De viktigste årsakene til kreft er tobakksbruk, feil kosthold, soling og overdrevet alkoholforbruk.

Kilde: Sosial- og helsedirektoratet

Flemming Nilsen tror mange av snusedamene er trøndere. Og det har han ingenting imot: -  Det er mange pene damer som er pene med snus, sier han.

Hans svenske venninne Ida Larsson holder seg unna, men kjenner mange svenske jenter som snuser: -  Jeg er oppvokst med at folk snuser rundt meg, jeg synes det er normalt. Men pent er det ikke, sier hun.

Fra 1990 til i fjor, mens salget av rulletobakk gikk ned 40 prosent og sigarettsalget sank med 4, steg snussalget med 76 prosent. Totalt snussalg i Norge de første fire månedene i år skal være 20 prosent høyere enn de første fire i fjor.

Store penger

Parallelt med innføringa av røykfrie serveringssteder har flere produsenter lansert nye snusvarianter, med smaker som anis, mint eller bær. Boksene er forseggjorte og i nye farger.

-  Det tyder på at de går mot ungdommer og kvinner. Det er her vekstpotensialet ligger, sier Karl Erik Lund.

Han er forsker på tobakk og brukergrupper ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Mangler kunnskap

-  I fjor høst hadde vi en kampanje som viste hvor kynisk tobakksindustrien er. Den er akkurat like kynisk når det gjelder snusproduksjon, sier Kari Huseby, avdelingsdirektør for tobakksavdelinga i Sosial- og helsedirektoratet.

-  Vi trenger mer kunnskap om snus. Vi vet mye om helsefarene ved røyking, men vi vet for lite om helsefaren ved bruk av snus.

TROFAST SNUSER: -<wbr> Når jeg spiser og sover tar jeg den ut, sier Flemming Nilsen om snusklysa, da vi møter ham i Frognerparken i Oslo. Ida Larsson nøyer seg med jordbær. Nilsen har snust siden han var tolv. -<wbr> Jeg vet jo at det finnes helsefarer med det, men jeg tenker ikke på det til daglig, sier han.
-<wbr> NYTT PROBLEM: Karl Erik Lund.
-<wbr> KYNISK INDUSTRI: Kari Huseby.