Blåser i statens røykepolitikk

TRONDHEIM (Dagbladet): Mens myndighetene finner på stadig nye tiltak for å hindre røyking, går Trøndelag Teater motsatt vei. De bruker offentlige midler på å innrede et nytt, moderne røykerom for publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forleden inviterte teateret til «påbudt røykepause» i den nye røykeavdelingen. Ikke en eneste journalist dukket opp.

Det gjorde derimot mange av teaterets ansatte. De var nemlig «pålagt» å teste de nymonterte, såkalte røykegardinene.

Teatersjef Catrine Telle fyrte opp en diger sigar som teateret hadde kjøpt for anledningen.

Skuespiller Trond Peter Stamsø Munch leste et «hjertesukk for røykere». I invitasjonen ble det lokket med røyk, kaffe og sjokolade.

Plage for alle

Bakgrunnen for tiltaket er at den røykende delen av publikum skal ha frosset seg gjennom en lang vinter ute på fortauet.

- At det røykes i et nytt statlig hus, er vel ikke vanlig. Men mange har stått ute - noen i pels, andre blåfrosne. Vi fant ut at vi må la dem få komme inn og røyke, forteller teaterets informasjonsmedarbeider, Sissel Grønlie, til Dagbladet.

- Både røykere og ikke-røykere er hjertelig velkomne i Trøndelag Teater, sier styreleder Marvin Wiseth som forsvarer investeringene i det nye røykerommet.

Wiseth er selv ikke-røyker. Han påpeker at røyking på fortauet har vært en plage også for den ikke-røykende delen av publikum. De har måttet gå spissrotgang gjennom røykerne for å komme inn i teaterbygningen.

Ikke klokt

- Jeg synes ikke det er særlig klokt med et slikt røykerom i teateret, kommenterer avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedepartementets avdeling for tobakkskader.

Hun er også skeptisk til om den SINTEF-utviklede røykegardinen fungerer godt nok, med hensyn til allergikere og folk som plages av tobakksrøyk.

Denne uka skal det gjennomføres nye tester med denne røykegardinen som er markedsført som en nyvinning overfor barer og restauranter.

Også i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet er de negative til en slik gardin som skjermer en del av lokalet for røyk. Hvis arbeidsmiljøet skal bli fullt forsvarlig, må all røyken bort, mener de som arbeider i serveringsbransjen.

Tobakkskadelovens forskrifter er stadig blitt skjerpet de siste åra. På arbeidsplasser må ansatte ut på trappa, mange steder også lenger vekk, for å røyke.

TAR EN BLÅS: Informasjonssjef May Selmer ved Trøndelag Teater tar gjerne en blås sammen med publikum i den nye røykeavdelingen.