Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåser i valget

Florida er staten der presidentvalget blir avgjort. Men kiterne rir den av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORIDA (Dagbladet.no): Solstaten Florida gjør slett ikke skam på navnet en dag før presidentvalget. I Fort Lauderdale er det 27 grader varmt. En frisk bris fra øst svaler turister og fastboende.

Langs hovedveien står noen ivrige sjeler med plakater der de oppfordrer bilistene til å tute for sin presidentkandidat. De fleste plakatbærerne heier på Bush, men responsen er minimal. Folk har nok med sitt.

Når valget er over tirsdag kveld, har nok halvparten stemt. Men nær en tredel av dem har stemt på forhånd, enten ved å møte fram, eller via posten. Dermed blir selve valggjerningen uviktig for et stort flertall imorgen.

Surfere blåser i valget

Craig skal ikke stemme i dag. Han klarer ikke bestemme seg.

- Jeg er ikke enig med noen av dem, sier den ivrige kiteren om George W. Bush og John Kerry. Han rir bølgene i Fort Lauderdale mens kandidatene til verdens viktigste embete seiler til Det hvite hus eller glemsel.

Craig har akkurat kommet på land etter nok en runde med brett, seletøy og kite. Selv i svak vind gjør han sprang på fem-seks meter.

- Bush er et krigsmonster, mener den blide surferen. - Og Kerry, vel du vet. Han er heller ikke noe særlig.

Hans politiske oppfatninger kan vel avfeies som apatiske. Men noenogtjueåringen har mange meningsfeller i USA. Blant landet yngste velgere er deltakelsen såvidt over 10 prosent.

Den ivrige kiteren forteller at utstyret koster 1000-2000 dollar, pluss brettet han kjøpte for 700. Etter et seks times kurs og seks måneders praksis mestrer han hopp opptil 10 meter og fart inntil 22 knop. Beregningene er Craigs egne.

Tar det rolig

Han spør ivrig om skikiting i Norge og prisene på kurs. Men tror det er mer behagelig å dette i Atlanterhavet enn på Hardangervidda.

Kanskje derfor valget som opptar alle journalister og aktivister, statsledere i hele verden, kirkeledere og rockestjerner, ikke egentlig preger delstaten der det hele ble avgjort for fire år siden.

Selv ikke Michael Moores bastante påstander om at Bush stjal Det hvite hus ved hjelp av slekt og venner i Florida, tenner velgerne her til dåd.

På tv er det bare de rene nyhetskanalene som bruker særlig tid på det knivskarpe oppløpet. Og hvem gidder vel se tv når sola skinner?

Politrillert

På stranda i Ft. Lauderdale er interessen større for politikonstablene som prøvekjører avdelingens nye eldrevne scootere. Det er da heller ingen Vespa, men framtidsmaskinen Segway, som styres av kroppens bevegelser.

Politimannen Ken Woodall er såre fornøyd med kjøretøyet.

- Det tok meg en time å mestre den sånn noenlunde, sier han begeistret til Dagbladet.no. Han gjør noen elegante rundinger og forteller at han nok kan gripe pistolen. Men instruksen tilsier at han minst har en hånd på styret.

- Foreløpig tester vi. Men vi har bestemt oss for å kjøpe inn. Før mirakeltrillerten kommer i fast bruk, skal tjenestemennene gå et lengre kurs, slik at de blant annet lærer å legge en forbryter i bakken fra ståmobilen.

Valgvær

Sommerværet skal holde seg til godt over valget i Florida. Det betyr vanligvis godt frammøte. Hvem som vinner mest på det, vil opptellinga vise. Eller søksmålene.

Den siste meningsmålingen fra tv-stasjonen Fox gir Kerry et forsprang på 5 prosentpoeng og bekrefter at han kan vinne. Mens samkjøringen av flere målinger på RealClearPolitics gir presidenten et ørlite forsprang på 1.1 prosent i delstaten som trolig blir tungen på vektskåla også denne gangen.

Dete er også verdt å få med seg analysene til nettstedet ElectoralVote. Der antar dataguruen Andrew Tanenbaum at Kerry ligger klart best an. Han reiser spennende spørsmål ved meningsmålingene, blant annet hvor godt de fanger opp ungdommer som ikke har fasttelefon, men bare mobil. (Takk til Kjetil som gjorde oss oppmerksom på nettsida.)

Mens floridianerne bader i sol, får det langstrakte valgets etternølere tristere vær i nordøst. Regn og kulde står på menyen. Til gjengjeld har demokratene godt grep om de fleste av disse delstatene.

Men hvis valget blir så jevnt som meningsmålingene spår, kommer det virkelige uværet etterpå.

<B>KITER MOT BUSH OG KERRY: Craig klarer ikke å bestemme seg.
TAR DET MED RO: Floridianerne på Aruba Beach Cafe i Fort Lauderdale tar moregndagens valg med tilsynelatende stor ro
TRILLERT: Politimannen Ken Woodall tar også valget med ro, og bruker dagen på å teste ut sin nye politi-trillert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media