Blåser ut mot Ap

Partileder Liv Signe Naversete er lei av at Arbeiderpartiet tar æren for det Senterpartiet har fått til i regjering. Derfor varsler hun en opptrapping av PR-krigen og tøffere forhandlinger til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LUSTER (Dagbladet): - Vi merker at Arbeiderpartiet gikk fram ved forrige valg og ønsker å vise styrken sin. Da er det viktig med respekt for de andre partienes saker. Jeg føler at respekten er der, men med et strammere statsbudsjett blir det viktig å ha forståelse for at alle partiene i regjeringen må overleve på sine områder, sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete.

I duskregnet blant fjelltoppene i nasjonalparkkommunen Lund forteller Navarsete om en tøff vår med harde forhandlinger, og om kampen for å «få ut budskapet».

- Vi har fått til mye I Synnovates partibarometer for juni får Sp en oppslutning på 4,5 prosent. Det er en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng siden stortingsvalget i fjor, og 2 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2005. Men ifølge Navarsete handler velgerflukten mer om at budskapet ikke har nådd ut til velgerne enn om hva Sp faktisk har fått til i regjering. Selv mener hun at Senterpartiet har fått til mye.

- Jeg tror det er flere som er enige med politikken vår enn det som kommer fram på meningsmålingene. Utfordringen er å få ut budskapet og vise velgerne hva man har fått til, sier Navarsete.

Tøffere kamp med Ap Men å få ut budskapet kan være vanskelig når man sitter i regjering med et såpass stort parti som Arbeiderpartiet forteller Navarsete.

- Det er ofte mange som vil ha en bit av kaka og sole seg i glansen av det som er blitt gjort. Det kan ofte være utfordrende når man er i regjering med et så stort parti som Ap. De har en større organisasjon og flere som jobber med nettopp det å få ut budskapet og vise hva de har fått til. Dette må vi bli bedre på, sier Navarsete.

- Er det tilfeller der du føler at æren for deres saker har blitt stjålet?

- Ikke stjålet. Men det har vært noen kamper internt. Nasjonal transportplan som vi la fram i fjor vår er et eksempel. Det er noe av det hardeste jeg har vært med på. Da var det mange som ville ha sin del av æren.

Forventer framgang Tidligere i år etterlyste Sv-leder Kristin Halvorsen mer sprut fra den rødgrønne regjeringen. Navarsete mener både sprut og antall saker vil ta seg opp over tid.

- Det er lettere å sitte i opposisjon og drive utspillspolitikk. Vi jobber godt og systematisk for konkrete saker. Antall saker vil alltid veksle. Jeg syns det er blitt underkommunisert at vi bygger landet mens andre land bygger ned.

Navarsete tror neste års kommune- og fylkestingsvalg vil gi Sp et løft. Noen målsetting i form av antall ordførere har hun imidlertid ikke.

- Vi jobber for vekst, men har ikke vedtatt noen konkret målsetting ennå. Men en nedgang ville vært skuffende. Vi har en sterk partiorganisasjon og fører en politikk som gjør at folk blir engasjerte.

Lover å prioritere kommunene Men før det skal regjeringen gjennom det Navarsete spår blir en tøff høst med harde budsjettforhandlinger. Det vil også kommunene få merke ifølge Navarsete.

KOM TIL SINE EGNE: Liv Signe Navarsete var i forrige uke i nasjonalparkkommunen Luster i anledning prestisjeprosjektet «Naturarven som verdiskaper», som Luster nå er blitt en del av. Det er ofte mange som vil ha en bit av kaka og sole seg i glansen av det som er blitt gjort. Foto: Stig Indrebø
KOM TIL SINE EGNE: Liv Signe Navarsete var i forrige uke i nasjonalparkkommunen Luster i anledning prestisjeprosjektet «Naturarven som verdiskaper», som Luster nå er blitt en del av. Det er ofte mange som vil ha en bit av kaka og sole seg i glansen av det som er blitt gjort. Foto: Stig Indrebø Vis mer

- Kommunene vil prioriteres selv om det blir strammere. Men de må også klare seg når veksten flater ut og alle setter på bremsen.

En annen sak som vil skape støy er striden rundt oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Men innad i Sp er man enige ifølge Navarsete.

- Saken ble avgjort på landsmøtet og vi ble enige om å ikke åpne for boring. Vi har ikke sagt nei for ever. Men etter katastrofen i Mexico gikk det nok en støkk i folk. Det er nok mer sannsynlig at det blir nei også i neste runde. Slik situasjonen er i dag ser det ikke ut til at vi kommer til å endre oppfatning på dette punktet. Jeg ser ikke at teknologien utvikler seg rask til at det skal bli mulig å drive oljevirksomhet i disse områdene innen nær framtid

Ønsker Arnstad I fjor signaliserte tidligere olje- og energiminister og parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad til VG at hun kunne tenke seg tilbake til politikken. På tross av Arnstads popularitet og den siste tidens kjør mot nåværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen utelukker Navarsete endringer i statsrådskabalen nå.

- Jeg ønsker meg Marit på laget. Men jeg har forståelse for at hun har sagt at det eventuelt må bli i neste periode.