FRIKJENT: Rimsha Masih, den kristne, pakistanske jenta som ble anklaget for blasfemi, ble i dag frikjent av retten i Islamabad. Foto: AFP PHOTO/FILES/Farooq NAEEM
FRIKJENT: Rimsha Masih, den kristne, pakistanske jenta som ble anklaget for blasfemi, ble i dag frikjent av retten i Islamabad. Foto: AFP PHOTO/FILES/Farooq NAEEMVis mer

Blasfemi-anklaget, mindreårig jente frikjent i Pakistan

Risikerte dødsstraff etter anklager om Koran-brenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Retten i Pakistans hovedstad Islamabad har frafalt alle siktelser mot den kristne, pakistanske jenta som ble anklaget for blasfemi.

- Hun er fri, som en hvilken som helst annen innbygger, sier en av Rimsha Masihs advokater, Abdul Hameed Rana, til CNN.

Retten mener at det ikke er hold i anklagene mot den psykisk utviklingshemmede jenta, som antas å være rundt 14 år gammel.

Risikerte dødsstraff Hadde hun blitt kjent skyldig, kunne hun imidlertid ha blitt straffet med døden, ettersom blasfemi sees på som svært alvorlig i Pakistan. Det vakte derfor internasjonal oppsikt da Masih ble pågrepet 16. august  i år, etter beskyldninger om at hun hadde brent sider med vers fra Koranen.

Sinte naboer krevde at hun måtte straffes, og i etterkant av arrestasjonen sa politikilder at de måtte arrestere jenta av hensyn til hennes egen sikkerhet.

- En rasende folkemengde truet med å brenne datteren min levende, sa faren Misrek Masih.

I september ble imidlertid imamen Hafiz Mohammed Khalid Chishti pågrepet, mistenkt for å ha plantet bevis hos 14-åringen.

Samme dag ble Masih løslatt mot kausjon etter tre uker i varetekt, og fraktet ut av høysikkerhetsfengselet med helikopter.

- 250 lignende saker Etter dette flyttet hun og familien til et hemmelig sted. Med rettens kjennelse i dag, er jentas foreldre nå blitt bønnhørt, etter at faren tryglet verdenssamfunnet om hjelp i sommer.

- Rimsha er mindreårig, er mentalt redusert og har ofte ikke kontroll over sine egne handlinger. Likevel har det lokale politiet siktet henne for å ha brent Koranen og vi frykter nå for livet hennes, sa faren i en uttalelse i august.

Denne saken er ikke enestående i Pakistan. Ifølge pakistanske Center for Research and Security Studies har Pakistan opplevd nesten 250 liknende blasfemisaker.

LØSLATT: Rimsha Masih ( i grønt) ble hentet i helikopter da hun ble løslatt mot kausjon, i begynnelsen av september. Foto: REUTERS/Stringer
LØSLATT: Rimsha Masih ( i grønt) ble hentet i helikopter da hun ble løslatt mot kausjon, i begynnelsen av september. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer