Asia Bibi

Blasfemi-frikjent pakistansk kvinne får utreiseforbud

Avtale mellom myndighetene og islamistiske grupper.

STERKE REAKSJONER: Islamistiske grupper ble svært opprørt over frifinnelsen av Asia Bibi. Her Maulana Fazalur Rehman (t.h.), leder for partiet Jamiat Ulema Islam, og tilhengere i Peshawar i går. Foto: Abdul Majeed / AFP / NTB Scanpix
STERKE REAKSJONER: Islamistiske grupper ble svært opprørt over frifinnelsen av Asia Bibi. Her Maulana Fazalur Rehman (t.h.), leder for partiet Jamiat Ulema Islam, og tilhengere i Peshawar i går. Foto: Abdul Majeed / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den kristne pakistanske kvinnen som er frikjent for anklager om blasfemi av landets høyesterett, får ikke forlate Pakistan.

Årsaken er en avtale myndighetene i Islamabad inngikk med islamistiske grupper etter at frifinnelsen forårsaket voldsomme protester i det sterkt muslimske landet. Demonstrasjonene ble avsluttet da avtalen ble gjort kjent fredag.

Avtalen som de islamistiske gruppene har inngått med myndighetene, innebærer også at myndighetene vil godta en anke av frifinnelsen.

Asia Bibi ble dømt til døden i 2010 etter at hun ble anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed under en krangel med andre kvinner. Hun har sittet fengslet i ti år, fram til hun onsdag ble frikjent i høyesterett.

Dommen har vekket voldsomt raseri blant grupper som helst vil se Bibi henrettet. Skoler, butikker og veier ble holdt stengt på grunn av opptøyer som vedvarte i tre dager. Myndighetene plasserte ut politi og soldater for å beskytte offentlige bygninger.

Bibis mann, Ashiq Masih, kritiserer avtalen som er inngått, og sier myndighetene aldri burde ha gitt etter for press fra aksjonistene.

- Det er galt å skape presedens for at du kan presse domstolene, sier han i et intervju med tyske Deutsche Welle. Han ber pakistanske myndigheter om å sørge for Bibis sikkerhet.

Blasfemi er en svært betent anklage i det pakistanske samfunnet, der selv udokumenterte påstander om fornærmelser mot islam og profeten Muhammed kan føre til drap og lynsjinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer