- Blasfemi mot Fredsprisen

Kinesiske myndigheter er rasende etter at dissidenten Liu Xiaobo vant årets pris. Se meldingen fra ambassaden her.

FREDSPRISVINNER I FENGSEL: Liu Xiaobo (54) sitter i kinesisk fengsel på grunn av sin regimekritikk. Foto: Handout/Reuters
FREDSPRISVINNER I FENGSEL: Liu Xiaobo (54) sitter i kinesisk fengsel på grunn av sin regimekritikk. Foto: Handout/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kinesiske myndigheter er rasende etter at Nobelkomiteen i dag tildelte årets Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo (54).

Xiaobo sitter på isolert celle i fengsel for sin kamp for demokrati og respekt for menneskerettighetene i den kinesiske ettpartistaten, og anses som en farlig fiende av regimet. Nobelkomiteen har trosset en betydelig risiko for forverring av forholdet mellom Norge og Kina med tildelingen.

- Nobels fredspris tildeles i år Liu Xiaobo for hans lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Kina, sa komiteens leder Thorbjørn Jagland da han kunngjorde tildelingen klokka 11 i dag.

Svært aggressiv Den kinesiske ambassaden har nå sendt ut en svært krass uttalelse i kjølvannet av tildelingen til Xiaobo. Der skriver ambassadens talsmann, i en usedvanlig aggressiv ordlyd, ikke ulik uttalelsen fra kinesisk UD tidligere i dag, at Nobelkomiteens beslutning «vil skade forholdet mellom Kina og Norge».

- Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo går fullstendig imot Fredsprisens grunnlag og er blasfemi mot prisen, skriver ambassaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer