- Blasfemi mot Fredsprisen

Kinesiske myndigheter er rasende etter at dissidenten Liu Xiaobo vant årets pris. Se meldingen fra ambassaden her.

FREDSPRISVINNER I FENGSEL: Liu Xiaobo (54) sitter i kinesisk fengsel på grunn av sin regimekritikk. Foto: Handout/Reuters
FREDSPRISVINNER I FENGSEL: Liu Xiaobo (54) sitter i kinesisk fengsel på grunn av sin regimekritikk. Foto: Handout/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kinesiske myndigheter er rasende etter at Nobelkomiteen i dag tildelte årets Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo (54).

Xiaobo sitter på isolert celle i fengsel for sin kamp for demokrati og respekt for menneskerettighetene i den kinesiske ettpartistaten, og anses som en farlig fiende av regimet. Nobelkomiteen har trosset en betydelig risiko for forverring av forholdet mellom Norge og Kina med tildelingen.

- Nobels fredspris tildeles i år Liu Xiaobo for hans lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter i Kina, sa komiteens leder Thorbjørn Jagland da han kunngjorde tildelingen klokka 11 i dag.

Svært aggressiv Den kinesiske ambassaden har nå sendt ut en svært krass uttalelse i kjølvannet av tildelingen til Xiaobo. Der skriver ambassadens talsmann, i en usedvanlig aggressiv ordlyd, ikke ulik uttalelsen fra kinesisk UD tidligere i dag, at Nobelkomiteens beslutning «vil skade forholdet mellom Kina og Norge».

- Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo går fullstendig imot Fredsprisens grunnlag og er blasfemi mot prisen, skriver ambassaden.

- Ifølge Alfred Nobels testamente skal Fredsprisen gis til personen som har gjort mest for vennskapet mellom nasjoner, for avskaffelsen eller nedbyggingen av stående hærer og fremming av fredskongresser. Liu Xiaobo er en kriminell som har forbrutt seg mot kinesisk lov, lyder erklæringen.

Diplomatene advarer mot skadene tildelingen kan påføre «den sunne utviklingen» i forholdet mellom Kina og Norge de siste åra.

KRASST UTFALL: Ambassaden legger ikke fingrene imellom i sin offisielle uttalelse om fredspristildelingen. Faksimile: Uttalelsen fra den kinesiske ambassaden i Norge
KRASST UTFALL: Ambassaden legger ikke fingrene imellom i sin offisielle uttalelse om fredspristildelingen. Faksimile: Uttalelsen fra den kinesiske ambassaden i Norge Vis mer

Og Kina har makt å sette bak utspillet. For tida holder norske myndightere på med å framforhandle en stor handelsavtale med landet; den kan bli lagt på is som en reaksjon på Nobelkomiteens handling.

- Komiteen er uavhengig Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreket tidligere i dag overfor Dagbladet at Nobelkomiteen opererer uavhengig av norske myndigheter, og at Norge ikke har noen planer om å endre på det offisielle forholdet til Kina.

- En overreaksjon er noe Kina kommer til å skamme seg over i framtida, uttalte Stein Tønnesson, fredsforsker ved fredsforskningssenteret Prio, til Dagbladet.

Han understerket at Kina nå har muligheten til vise modenhet og nøye seg med å uttrykke sin holdning i en uttalelse.

- Gjør de det, vil de få respekt internasjonalt, sa fredsforskeren.

TILBAKETRUKKET: Den kinesiske ambassaden bak høye gjerder og lukkede vinduer. Ambassaden ligger på Vinderen i Oslo. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
TILBAKETRUKKET: Den kinesiske ambassaden bak høye gjerder og lukkede vinduer. Ambassaden ligger på Vinderen i Oslo. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer