Blåskjell-alarm

Statens næringsmiddeltilsyn advarer folk mot å spise blåskjell i åtte områder langs norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de åtte områdene er forekomsten av giftige alger for høy, og dermed blir blåskjellene uspiselige.

- I verste fall kan du få diaré eller små lammelser, sier avdelingsingeniør Camilla Moen ved Næringsmiddelkontrollen i Trondheim til NTB. Hun forteller at noen av algene har såkalt diarégift, mens andre har nervegift. Den sistnevnte kan gi prikkinger og en nummen følelse i munnen, og får du for store doser kan du kveles. Hun oppfordrer folk til å oppsøke lege hvis de kjenner prikking etter å ha spist blåskjell. Det er i Lundsvågen i Rogaland, Balestrand i Sogndal, Vistenfjorden i Brønnøysund og ved Vadsø at nervegiftnivået er for høyt.

De andre områdene med høy algeforekomst er Langåresund i Kragerø, Dalskilen i Vest-Agder, Sydnes i Hardangerfjorden og Stavøy i Sunnfjord.

Frøya har blitt friskmeldt, og Kragerø kan antagelig friskmeldes i neste uke. Råd kan innhentes ved å kontakte SNTs blåskjelltelefon 22 24 62 99, og opplysninger er også tilgjengelige via NRK tekst-TV.

(NTB)

<B>FARLIG GODT:</B> Næringsmiddeltilsynet advarer folk mot å spise selvplukkede blåskjell en rekke steder langs norskekysten.