Blåskjell-eventyr i Lysefjorden

LYSEFJORDEN (Dagbladet): Kilometervis med klaser av blåskjell henger dypt i Lysefjorden, og Europa skriker etter mer: - Vi klarer ikke produsere nok, markedet er umettelig, forteller en smilende Arne Berge i Lysefjorden Skjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er er skikkelig Klondyke-stemning i Lysefjorden om dagen. Berge og hans medarbeidere har fylt fjorden med 600 kilometer blåskjell-lenker - havets gull - og vil gjerne utvide til 7000 kilometer. Samtidig står 150 andre i Rogaland i kø for å starte med oppdrett av blåskjell.

- En undersøkelse viser at blåskjellomsetningen kan bli det tredobbelte av oppdrettslaks. Det er bare et spørsmål om Norge vil, sier Arne Berge.

Lysefjorden Skjell sender hver uke fem- seks tonn levende blåskjell til Nederland. Selskapet gidder ikke vente på trege nordmenn som rynker på nesa over delikatessen som europeerne ikke kan få nok av.

- Forurenser ikke

Miljøvernsjef Odd Kjos-Hanssen i Rogaland akter ikke å stoppe blåskjelleksplosjonen i Rogalandsfjordene.

- Nei, blåskjell forurenser ikke. Men vi vil se til at anleggene ikke forstyrrer alminnelig ferdsel eller skjemmer verneområder. Næringen vokser voldsomt, dette får hver enkelt kommune styre, sier Kjos-Hanssen til Dagbladet.

I den vakre Lysefjorden duver allerede hundrevis av blåseballonger som holder millioner av skjell fast. Jørn Geir Tvedt, som også jobber i Lysefjorden Skjell, tar prøver av sjøen og konstaterer tilfreds at algemengden er solid.

- Skjellene lever av algene, de skal ikke ftres. Men det er likevel tungt arbeid. Kjerringa klager når jeg kommer utslitt hjem - hun truer med å finne seg annen mann, humrer Tveit mens han sjekker størrelsen skjellene.

- De må nok vokse litt til. Det tar et par år før de kan høstes, forteller han.

Lysefjorden er fredet for lakseoppdrett.

Mer blåskjell enn kjøtt

- Vi kan høste 10 tonn skjell på ett mål hav. I dag kan vi ta ut 1500 tonn i året, mens alle bøndene i denne kommunen produserer mindre enn 400 tonn kjøtt, forteller Arne Berge.

Skjellanlegget gir arbeid til fem på heltid og 15 til på deltid, men firmaet skal ekspandere.

- Det er tøft både fysisk og psykisk å utvikle en ny næring. Bankene står ikke klare til å hive penger etter nytenkere. Men det går strykende, vi kunne ha levert det mangedobbelte, forteller Arne Berge.

Skjellene pakkes i familievennlige pakker, halvannet kilo i hver. Skjellene skal være levende helt til de når forbrukeren.

- Landene i Europa har ikke kapasitet til å produsere mer skjell, nå er det Norge som har muligheten, mener Arne Berge.

per.lars.tonstad@dagbladet.no

STØRRE ENN LAKS: Idylliske Lysefjorden fylles av blåskjell. - Skjell kan bli tre ganger større enn lakseoppdrett, mener Arne Berge i Lysefjorden Skjell.