Blåskjell-eventyr i Lysefjorden

LYSEFJORDEN (Dagbladet): Kilometervis med klaser av blåskjell henger dypt i Lysefjorden, og Europa skriker etter mer: - Vi klarer ikke produsere nok, markedet er umettelig, forteller en smilende Arne Berge i Lysefjorden Skjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er er skikkelig Klondyke-stemning i Lysefjorden om dagen. Berge og hans medarbeidere har fylt fjorden med 600 kilometer blåskjell-lenker - havets gull - og vil gjerne utvide til 7000 kilometer. Samtidig står 150 andre i Rogaland i kø for å starte med oppdrett av blåskjell.

- En undersøkelse viser at blåskjellomsetningen kan bli det tredobbelte av oppdrettslaks. Det er bare et spørsmål om Norge vil, sier Arne Berge.

Lysefjorden Skjell sender hver uke fem- seks tonn levende blåskjell til Nederland. Selskapet gidder ikke vente på trege nordmenn som rynker på nesa over delikatessen som europeerne ikke kan få nok av.

- Forurenser ikke

Miljøvernsjef Odd Kjos-Hanssen i Rogaland akter ikke å stoppe blåskjelleksplosjonen i Rogalandsfjordene.

- Nei, blåskjell forurenser ikke. Men vi vil se til at anleggene ikke forstyrrer alminnelig ferdsel eller skjemmer verneområder. Næringen vokser voldsomt, dette får hver enkelt kommune styre, sier Kjos-Hanssen til Dagbladet.

I den vakre Lysefjorden duver allerede hundrevis av blåseballonger som holder millioner av skjell fast. Jørn Geir Tvedt, som også jobber i Lysefjorden Skjell, tar prøver av sjøen og konstaterer tilfreds at algemengden er solid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.