Blåskjell-eventyr i Lysefjorden

LYSEFJORDEN (Dagbladet): Kilometervis med klaser av blåskjell henger dypt i Lysefjorden, og Europa skriker etter mer: - Vi klarer ikke produsere nok, markedet er umettelig, forteller en smilende Arne Berge i Lysefjorden Skjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er er skikkelig Klondyke-stemning i Lysefjorden om dagen. Berge og hans medarbeidere har fylt fjorden med 600 kilometer blåskjell-lenker - havets gull - og vil gjerne utvide til 7000 kilometer. Samtidig står 150 andre i Rogaland i kø for å starte med oppdrett av blåskjell.

- En undersøkelse viser at blåskjellomsetningen kan bli det tredobbelte av oppdrettslaks. Det er bare et spørsmål om Norge vil, sier Arne Berge.

Lysefjorden Skjell sender hver uke fem- seks tonn levende blåskjell til Nederland. Selskapet gidder ikke vente på trege nordmenn som rynker på nesa over delikatessen som europeerne ikke kan få nok av.

- Forurenser ikke

Miljøvernsjef Odd Kjos-Hanssen i Rogaland akter ikke å stoppe blåskjelleksplosjonen i Rogalandsfjordene.

- Nei, blåskjell forurenser ikke. Men vi vil se til at anleggene ikke forstyrrer alminnelig ferdsel eller skjemmer verneområder. Næringen vokser voldsomt, dette får hver enkelt kommune styre, sier Kjos-Hanssen til Dagbladet.

I den vakre Lysefjorden duver allerede hundrevis av blåseballonger som holder millioner av skjell fast. Jørn Geir Tvedt, som også jobber i Lysefjorden Skjell, tar prøver av sjøen og konstaterer tilfreds at algemengden er solid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer