- Blåst ut av proposjoner

Lasse Kjus (43) mener teaseren til Stordalens PR-film overdramatiserer skredet han ble utsatt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag i forrige uke ble Lasse Kjus utsatt for et snøskred da han kjørte utfor en fjelltopp på Lyngsalpene sammen med hotellinvestor Petter Stordalen og eks-alpinisten Ole Kristian Furuseth (47).

Stuntet ble filmet til en promoteringsfilm i forbindelse med åpningen av Stordalens nye hotell The Edge i Tromsø.

Onsdag ble teaseren til filmen «The Edge» offentliggjort og skapte straks store reaksjoner.

- Kom overraskende på meg Til Dagbladet sier Lasse Kjus at det hele har blitt veldig overdramatisert.

- Det kom veldig overraskende på meg at videoen skulle få så mye oppmerksomhet og kritikk. Skredet jeg ble utsatt for var svært lite og helt ufarlig.

Kjus tror dramatikken kan skyldes at teaseren avsluttes veldig brått og spilles av i sakte film, slik at seeren ikke får se hvor raskt snøraset egentlig var over, og hvordan det hele endte.

- Hvis teaseren hadde vært litt lengre kunne man sett at jeg kom meg raskt opp på bena igjen etter et par meter uten full kontroll. Alt ser mye verre ut i videosnutten, mener han. 

I lys av kritikken har nå filmselskapet Flashstudios offentliggjort filmen tidligere enn planlagt for å avdramatisere hendelsen. 

• Se hele filmen øverst i saken!

Kunne vært dødelig 
Selv om skredet Kjus opplever i videoen var lite, slår imidertid en av landets fremste skredeksperter, Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt, fast til VG at stuntet likevel innebar høy risiko.

- Resultatet kunne blitt at skredet ble svært stort og dødelig og drepte alle sammen. Hvis dette blir underholdning er det trist og respektløst overfor alle som har mistet livet i skred. Jeg synes ikke de burde offentliggjøre rasbildene. Dette er ikke underholdning, men farlige hendelser som kan ta liv.

- Vi kunne vært mer forsiktige Kjus erkjenner at snøskred er en risiko som kan medføre større fare enn det gjorde i hans tilfelle, men mener at gruppa var godt nok forberedt på farene som kunne oppstå.

- Faren er der uansett når en beveger seg på fjellet, men her hadde vi med oss to erfarne guider som hadde forberedt oss godt i forkant både utstyrsmessig og med hensyn til rutiner.

Han ser likevel at de kunne gjort ting litt annerledes for å minimere risikoen ytterligere.

- Det tryggeste er jo å kjøre en og en for å minske trykket på snøen mest mulig, men vi hadde med oss utstyr som beregnet skredfaren for oss og visste på forhånd at faren for at det skulle løsne snø var minima og at skredet isåfall ville være svært lite. 

Skjer flest uhell i små skred  Ifølge skredeksperten viser sveitsisk forskning at offpist-kjørere oftest blir tatt i små skred.

- Gjennomsnittskredet er 50 meter bredt, 80 meter langt og en halv meter dypt. Altså relativt små, men likevel dødelige. De siste fem årene har 46 mennesker omkommet i snøskred i Norge, først og fremst fordi folk drar ut på slike turer som dette, sier Brattlien til VG.

Stordalen, som igår ble kjent med kritikken sier til VG at han aldri ville tatt en slik tur uten sikkerheten som lå i helikopterstøtte og annet støtteapparat.

- Dette var en godt planlagt tur med et formål lage en film for å markedsføre Lyngsalpene og spektakulære natur i Norge, i forbindelse med åpningen av vårt nye hotell. Flere eksperter vurderte situasjonen og forholdene. Sett under ett mener vi at vi var godt forberedt og hadde kontroll.