Blåst ut da hytta eksploderte

En av guttene stivnet i sjokk mens flammene slo seg opp rundt ham. En annen ble blåst ut gjennom et vindu da to gassbeholdere eksploderte i ei hytte på Stryn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN/BERGEN (Dagbladet): Tre unge menn på 19, 20 og 21 år ble fraktet til sykehus med skader.

-  Dette kunne ha gått mye verre, sier Ole Mathias Nygård (21) og Alexander Eikenes (19). De opplevde et voldsomt brak og at veggen mot rommet deres løsnet fra sine fester.

Eksplosjonene som satte i gang et inferno av flammer, skjedde ved 04.30-tida på Tonningssætra i Stryn natt til i går. Noen av de sju guttene hadde lagt seg, mens andre var på vei til sengene.

Reddet fra flammene

-  Alexander og jeg lå i et rom vegg i vegg med toalettet. Jeg kom meg ut av rommet og så først at alle vinduene i hytta var blåst i stykker, så fant jeg kameraten vår som sto helt stiv mens flammene slo rundt ham ved toalettet, forteller Ole Mathias Nygård til Dagbladet.

Han reagerte raskt og fikk trukket den 21 år gamle kameraten ut fra flammene. En 20-åring lå på hemsen og ble blåst ut gjennom et vindu av det voldsomme trykket. Guttene i hytta løp så fort de kunne ut, bare ikledd underbukser og sokker.

Luktet gass

-  Vi fikk med oss de to som var mest skadd og kom oss inn i ei annen hytte like ved. Jeg tror ikke det gikk mer enn et halvt minutt fra den første eksplosjonen til en annen gassbeholder eksploderte og hele hytta sto i full fyr. Vi konstaterte fort at vi hadde vært veldig heldige tross alt. Hvis eksplosjonen hadde kommet da alle sov, kunne det ha fått et trist utfall, sier Alexander Nygård.

TO EKSPLOSJONER:  I løpet av få sekunder eksploderte to gassbeholdere i hytta på Tonningssætra i Stryn. Tre unge menn ble fraktet til sykehus med tildels alvorlige skader. Foto: Jan Ivar Vik
TO EKSPLOSJONER: I løpet av få sekunder eksploderte to gassbeholdere i hytta på Tonningssætra i Stryn. Tre unge menn ble fraktet til sykehus med tildels alvorlige skader. Foto: Jan Ivar Vik Vis mer

Det var noen av guttene som kjente at det luktet gass. En av dem gikk bort til stedet hvor en av beholderne sto, ved toalettet. Da eksploderte den. Deretter skjedde alt svært fort.

-  Vi fikk med oss en telefon ut fra hytta, men den gikk tom for batteri med en gang. Derfor fikk vi ikke ringt etter hjelp.


To av guttene løp to og en halv kilometer for å få hjelp. I allefall en av dem hadde bare truse og sokker på seg, og det var sju eller åtte kuldegrader ute, forteller Ole Mathias Nygård.

Han måtte selv til lege for å sy noen sting i en hand etter at han hadde slått inn et vindu på nabohytta.

Intensivbehandling

21-åringen ble fraktet med ambulansehelikopter til Haukeland universitetssykehus i Bergen. Tilstanden hans ble i går beskrevet som alvorlig, men stabil.

Han fikk intensivbehandling på brannskadeavdelingen. 20-åringen ble fraktet med helikopter til Førde. 19-åringen ble også fraktet til Førde med bil. Disse to har moderate til lettere skader.

SKREMMENDE: Alexander Eikenes (t.v.) og Ole Mathias Nygård kom seg raskt ut fra hytta, som eksploderte bare sekunder etterpå. - Skremmende, men vi har vært heldige, sier de