Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåste bensinlager til himmels

Flammer lyste opp nattehimmelen øst for Beograd natt til i dag da et drivstofflager ble bombet. I London advarte statsminister Tony Blair Jugoslavias president Slobodan Milosevic om at det går mot løsrivelse for Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlig jugoslavisk fjernsyn viste dramatiske bilder av enorme branner i tankene i Smederevo, om lag 30 kilometer sørøst for Beograd. Det ble ikke meldt om skadde eller omkomne.

I Beograd samlet igjen et tusentalls mennesker seg på to broer over Donau for å hindre NATO-fly i å ødelegge dem. To kraftige eksplosjoner ble registrert i den gamle delen av byen tidligere på kvelden, og det ble meldt om en intens brann.

I Kragujevac ble landets eneste bilfabrikk, Zastava, utsatt for bombing to ganger i løpet av natten. Et drivstofflager og en kraftlinje ble bombet i Valjevo i det sentrale Serbia, og strømmen gikk i et stort område.

USA opplyste at begge Jugoslavias to oljeraffinerier var ødelagt, og det jugoslaviske militære har stadig større problemer med å forsyne sine styrker med drivstoff og dermed holde dem gående.

Rundt 400 tokt ble gjennomført mellom onsdag og torsdag. Men NATO har forsatt problemer med å slå ut de små enhetene som står bak de daglige overgepene mot sivilbefolkningen. Kampfly er langt fra skreddersydd til denne type operasjoner, men det er til gjengjeld de fryktinngytende Apache-helikoptrene som vil operere ut fra baser i det nordlige Albania om få dager.

Blair advarer

- I forhold til Kosovo mener jeg det er vanskeligere og vanskeligere å forestille seg selvstyre innenfor Jugoslavia, sa Blair i et intervju med BBC.

Hans kommentar syntes å signalisere en endring i vestlige lederes holdning til Kosovo. Tidligere utelukket de uavhengighet eller løsrivelse for den albansk-dominerte serbiske provinsen og gikk i stedet inn for selvstyre overvåket av fredsbevarende styrker innenfor Serbia.

Et slikt selvstyre er selve ryggraden i Rambouillet-avtalen om Kosovo, som kosovoalbanerne underskrev, men ikke serberne.

Men etter fordrivelsen av nærmere halvparten av Kosovos albanske beflokning og Milosevics avvisning av NATOs krav synes en slik løsning stadig mindre sannsynlig eller mulig.

Talsmann for amerikansk UD, James Rubin, sa torsdag at Rambouillet-avtalen er død og begravet.

Den kypriotiske presidenten Spyros Kyprianous reise til Beograd for å sikre løslatelse av de tre amerikanske krigsfangene, så fredag ikke ut til å lykkes. Visestatsminister Vojislev Seselj sa de ikke ville bli løslatt.

Alliansen holder

NATO-landene var skjønt enige om at Milosevics våpenhvile-tilbud mandag var en bløff og har stått sammen om å fortsette bombingen til den jugoslaviske presidenten trekker sine styrker ut av Kosovo og lar de deporterte vende hjem.

I går gjorde den franske statsministeren det helt klart at NATO vil fortsette luftkrigen til Milosevic gir seg. Men han mener fortsatt det er for tidlig for bakkestyrker.

Bildene av fortvilte flyktninger, rapporter om etnisk rensing og minner fra en mørk fortid har ført til økt oppslutning om bombingen av Jugoslavia, ifølge europeiske meningsmålingsinstitutter.

Folkemeningen synes stadig å ligge i forkant av hva politikerne mener, når det gjelder støtten til en hard linje overfor regimet i Beograd. Det gjelder også spørsmålet om bakkestyrker, som vestlige ledere fortsatt avviser som uaktuelt.

For bakkestyrker

I Frankrike viste en meningsmåling torsdag at 58 prosent støtter fransk deltakelse i NATO-aksjonen, opp fra 46 prosent for to uker siden. Hele 68 prosent vil sette inn bakkestyrker om nødvendig for å beskytte kosovoalbanerne.

Blant britene økte oppslutningen om å sette inn bakkestyrker med 19 prosentenheter til 58 prosent, i en meningsmåling 2. april sammenliknet med en tilsvarende måling uken før.

Tyskerne, som sliter med minnene fra annen verdenskrig, støtter også NATO-bombingen med klar margin: 63 prosent er for ifølge en måling offentliggjort onsdag, en svak økning fra forrige uke.

Også i Italia, der frykten for å bli berørt av krigen er utbredt, har oppslutningen om NATO økt kraftig, selv om skeptikerne fortsatt er i flertall med 45 prosent.

Uro for flyktninger

Det er stor uro over skjebnen til et ukjent antall tusen paniske flyktninger som ble tvunget med våpenmakt av serbiske styrker til å snu og kjøre innover i Kosovo igjen, etter at de hadde stått i dagesvis i lange køer for å slippe ut av landet. Ingen vet hvor det er blitt av dem.

NATOs generalsekretær Javier Solana sa han fryktet at serberne vil bruke dem som menneskelige skjold mot NATO-angrep.

Ved Høykommissærens hovedkvarter i Geneve var det fortsatt full forvirring om hvor det er blitt av tusenvis av flyktninger som ble evakuert fra grensesonen mellom Serbia og Makedonia.

Makedonske myndigheter derimot hevder de har full oversikt over de 48.000 som har passert gjennom ingenmannsland ved Blace.

UNHCR har klaget over at operasjonen ble gjennomført uten flyktningenes samtykke og at myndighetene splittet familier. UNHCR mener 28.000 ble kjørt til transittleire innen Makedonia, og at 10.000 ble skysset til Albania.

UNHCRs talskvinne Paula Ghedini sa man fremdeles ikke kunne gjøre rede for 10.000 flyktninger.

(NTB-Reuters-AFP)