Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blåste opp nettboblen - skriver bok

Aksjeanalytikeren Henry Blodget (35) var med på å blåse opp IT-boblen til sinnssvake høyder. Nå skal gutten med de hullete gullbuksene bruke sluttpakken til å skrive bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nette alder av 35 år har en av tidenes mest hyllede - og senere mest hatede - aksjeanalytikere, tatt sin fallskjerm og gått. Henry Blodget, som hypet nettaksjer til den store gullmedalje, og senere til den store ruin for enkelte, slutter i investeringsbanken Merril Lynch.

- Dette ser ut som en godt tidspunkt til å finne det neste store, sier Blodget til New York Times. Sluttpakken skal være verdt to millioner dollar.

Nå skal den nygifte Blodget bruke tid på kona - og skrive bok. Der vil han ta for seg Internett-revolusjonen og selskapene han jobbet med som aksjeanalytiker.

Spåmann med suksess

Unge Blodget fikk sin berømmelse da han i 1998 spådde at dunderskuddsbedriften Amazon.com - verdens største bokhandel på nett - ville stige fra 240 dollar til 400 dollar. Da jobbet han som junioranalytiker i selskapet CIBC Oppenheimer.

Analytiker Jonathan Cohen i mer anerkjente Merrill Lynch hevdet derimot at Amazon ville rase ned til 50 dollar. Men Blodget fikk rett, antageligvis godt hjulpet av sin egen spådom, og fikk pessimist Cohens jobb hos Merrill Lynch med dertil tilhørende millionlønn, skriver svenske Dagens Industri.

Etterhvert haglet det med kjøpsanbefalinger på IT-aksjer fra Blodget. Kursene steg, Blodgets anerkjennelse steg, og lønna sto sikkert ikke på stedet hvil den heller. I fjor skal han ha tjent fem millioner dollar.

Så sprakk boblen.

Kursene raste, og Blodget var ikke lenger gutten med gullbuksene. Sant nok, han har tatt selvkritikk for noen av sine anbefalinger, blant annet Pets.com and eToys, begge storsatsninger som gikk overende før de hadde tjent en krone.

Rasende kunder har saksøkt Merrill Lynch på grunn av Blodgetts i ettertid noe overoptimistiske anbefalinger. I juni inngikk selskapet et forlik på 400 000 dollar med en tidligere kunde som mente seg misledet av Blodget og Merrill Lynch.

Blodgett er for tiden på reise i California, og meldes å ikke være tilgjengelig for kommentar. God tur!

Hele Norges coronakart