Blåste opp Terras gjeld før konkursen

Ola Sundt Ravnestad siste handling som styreleder i Terra Securities, var å blåse opp selskapets gjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terra-sjef Ola Sundt Ravnestads handlinger granskes nå av bostyret i Terra Securities. Med på pengejakten har bostyrer Jon Erling Skjørshammer i Selmer fått revisor Helge Østvold, som også var borevisor i Finance Credit-skandalen. Dagbladet er kjent med at de allerede mener å ha avdekket uregelmessigheter knyttet til måten selskapet ble slått konkurs på. Resultatet kan bli at hele boet må sendes tilbake til Terra-systemet.

– Ingen kommentar, var alt Ola Sundt Ravnestad hadde å si, da han i går kveld dro hjem etter ei ryddeøkt på kontoret.

Tvilsom konkurs

Dagbladet kan i dag fortelle hvordan Terra-gruppen la en plan for å ta innersvingen på de nordnorske kommunene én siste gang.

Da Terra Securities ble slått konkurs onsdag morgen, hadde ikke lenger kommunene noe meklerhus å forhandle med eller saksøke.

– Muligheten for å komme fram til en løsning med kommunene har falt bort, fordi Terra Securities nå er slått konkurs, sa styreleder Gabriel Block Watne.

Nå viser det seg altså at også konkursbeslutningen, i likhet med flere av Terras manøvre, er av ytterst tvilsom karakter.

– Konkursen i Terra Securities er tvilsom av flere grunner, sier amanuensis og ekspert på selskapsrett Hugo Matre ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Blåste opp Terras gjeld før konkursen

Onsdag morgen førte styret i Terra Securities opp et mulig erstatningsansvar på 500 millioner kroner overfor de nordnorske kommunene som gjeld i sitt regnskap. Dermed fikk de en samlet gjeld på 601 millioner kroner, nok til å bli slått konkurs med god margin. Eiendelen i selskapet er til sammenlikning bare 219 millioner kroner.

Problemet er bare at det slett ikke finnes noe formelt krav fra kommunene. Terra Gruppen har heller ikke erkjent erstatningsansvar.

– Denne avsetningen reflekterer ikke en aktuell forpliktelse, den reflekterer et risikopotensial, og kan derfor ikke kalles gjeld, sier Matre.

– Ingen vet hvordan situasjonen ville sett ut når disse investeringsavtalene hadde løpt ut. Det var heller ikke avklart hvor mye Terra eventuelt kunne kreve tilbake fra andre parter. Disse såkalte forpliktelsene er så luftige at det er stor sannsynlighet for at man ender opp med helt andre tap, sier Matre, som vurderer Terras konkurs slik:

– Det er et forsvarsverk mot pågang fra kommunene og andre kreditorer.

– Det er en interessant beslutning fra styret å foreta en avsetning på 500 millioner kroner på det grunnlaget som forelå nå, sier bostyrer Jon Erling Skjørshammer til Dagbladet.

Irritert tilsyn

I går ble det kjent at Citibank nå tvangsselger kommunenes plasseringer i amerikanske verdipapirer.

LITEN BIL, STOR REGNING: Her er ekskonsernsjef Ola Sundt Ravnestad på vei hjem, etter gårsdagens ryddedag på kontoret. Han må nå svare for sine handlinger som styreleder i Terra Securities. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
LITEN BIL, STOR REGNING: Her er ekskonsernsjef Ola Sundt Ravnestad på vei hjem, etter gårsdagens ryddedag på kontoret. Han må nå svare for sine handlinger som styreleder i Terra Securities. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

– Detaljene fra salget blir først klare på mandag, sier Jonathan Woodier i Citibank til Dagbladet.

Terras advokat har imidlertid beregnet at tapet kan bli på rundt 350 millioner kroner, for de fire kommunene til sammen.

– Konkursen virker som en forhastet vurdering, sier Matre.

Styreleder i Terra-gruppen, Gabriel Block Watne, har hele tiden hevdet at selskapet ikke hadde noe annet valg enn å begjære oppbud da Kredittilsynet forhåndsvarslet at de ville kalle tilbake Terra Securities’ konsesjon. Dagbladet er kjent med at dette har vakt betydelig irritasjon hos tilsynet, som kun hadde sendt et forhåndsvarsel, og ikke et endelig vedtak.

– Det har jeg ingen kommentar til. Det må være Terras rett å gi den versjonen de ønsker. Hvis de så det slik, tar vi det til etterretning, sier seksjonssjef Eystein Kleven.

Fullt kaos

Terra-ledelsen kjempet lenge en knallhard kamp for å redde meklerhuset sitt. De tok til og med kontakt med finansminister Kristin Halvorsen, for å få henne til å overkjøre Kredittilsynets vedtak. Men da de først skjønte at leken var over, valgte de å kaste kortene kjapt.

Flere kilder Dagbladet har snakket med, beskriver det som om Terra-ledelsen «slapp alt de hadde i hendene» og «knuste alle egga» da de erklærte seg konkurs.

Når verdipapirselskaper avvikles, trengs det vanligvis tre dager til å sørge for at alle handler går i orden på en betryggende måte. – Terra-gruppen har valgt den lettvinte løsningen. De prøver å komme seg unna. Det kan de kanskje gjøre juridisk, men ikke moralsk, sier ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik.

– Ravnestad har misbrukt den tilliten sparebanksystemet har. Jeg blir mer og mer overbevist om at dette har vært gjennomført for å utnytte kommunene. Jo flere opplysninger som kommer, jo klarere blir det at de har valgt en lettvint løsning, sier Juvik.

Han tror sparebankene som eier Terra-gruppen kommer til å snu og likevel bestemme seg for å stille opp for de fire kriserammede kommunene.