Politisk barometer

Blått flertall før budsjettdrama

Idet budsjettforhandlingene går inn i en dramatisk sluttspurt, er det borgerlig flertall på Ipsos’ politiske barometer. Om det bidrar til budsjettløsning, er i det blå.

IDYLL: Hos Thomas og Harald i Senkveld for drøyt tre år siden. Da var samarbeidet mellom Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande ferskt og godt. Nå er samarbeidet mer anstrengt og smilene stivere. På Ipsos' novembermåling har partiene fortsatt flertall. Spørsmålet er om de blir enige om et statsbudsjett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IDYLL: Hos Thomas og Harald i Senkveld for drøyt tre år siden. Da var samarbeidet mellom Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande ferskt og godt. Nå er samarbeidet mer anstrengt og smilene stivere. På Ipsos' novembermåling har partiene fortsatt flertall. Spørsmålet er om de blir enige om et statsbudsjett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene holder stillingen med 24, 8 prosent for Høyre og 14, 1 prosent for Frp. Samarbeidspartiene sliter: Venstre får 4, 5 prosent, mens KrF akkurat klarer sperregrensa med 4 prosent. Til sammen ville de fire samarbeidspartiene likevel fått 87 mandater og flertall dersom målingen hadde vært valg.

Nå er spørsmålet om de fire partiene makter å bli enige om statsbudsjettet, eller om samarbeidet bryter sammen på strid om bilavgifter. Frp og Venstre har plassert seg like steilt i hvert sitt hjørne når det gjelder bilpakken i budsjettet. Den er ikke rørt i budsjettforhandlingene så langt. Ved inngangen til helga tør ingen tippe på budsjettavtale i høst.

- Sterke tall

Ipsos’ novembermåling for Dagbladet viser små endringer fra forrige måned. Ap synes å ha stabilisert seg rundt 35 prosent, og får 35, 6 prosent nå. Senterpartiet ligger like stabilt på 6, 3 prosent. SV faller nok en gang under sperregrensa med 3, 7 prosent. Rødt går til gjengjeld fram til 3, 1 prosent, og ville fått to mandater hvis målingen hadde vært valg. MDG får en oppslutning på 3, 5 prosent.

- Jeg er veldig fornøyd med å få sterke tall på mange målinger nå. Hvis målingen hadde vært valg, ville det vært Aps beste siden 1993. Men vi ser også at marginene rundt sperregrensa gjør det det blir spennende å se om vi får flertall, sier Aps nestleder Trond Giske til Dagbladet.

- Spill og krangel

Han mener Høyres og Frps tilbakegang i forhold til valget i 2013 skyldes velgernes utålmodighet og misnøye med høy ledighet og økende forskjeller.

- Jeg tror folk i en situasjon med 130 000 ledige og internasjonal uro og usikkerhet vil ha tydelig og fast styring. De vil ha politikere som bryr seg om velgerne og ikke bare om egne maktkamper. Vi ser nå mye spill og krangel mellom de fire partiene på borgerlig side, sier Giske.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland konstaterer at Høyre står sterkt på målingene ett år før valget.

- Vi ser på flere målinger at det er høyst realistisk at de fire samarbeidspartiene kan forsvare flertallet ved valget neste høst, sier Helleland.

- Arbeiderpartiet og Trond Giske har mye sterk kritikk, men den henger ikke sammen med deres alternative politikk. Det er snart på tide at Trond Giske forteller hvor mange nye milliarder Ap vil øke skattene med, sier Helleland.

- Kan flertallet skusles bort nå hvis dere ikke blir enige om budsjettet?

- Vi jobber målbevisst for å få på plass en budsjettenighet, så det vil jeg ikke spekulere i nå, sier Helleland.

KrFs nestleder Dagrun Eriksen tror småpartienes taper når det er maktspill mer enn politiske saker som dominerer. Hun sier et større KrF er viktig både for gjennomslag for politiske løsninger, og fordi partiet kan vippe makt.

Alvorlig

- I det store spillet som dominerer nå, er det de store partiene som stikker av med oppmerksomheten, sier Eriksen. Men hun understreker at budsjettforhandlingene er mer enn spill.

- Det handler om å løse klimautfordringene. KrF har ikke stilt noe ultimatum, men budsjettet må bli bedre enn det som nå ligger der. Det er et alvor i situasjonen, sier Eriksen.

Valgforsker Frank Aarebrot mener målingen illustrerer småpartienes skjebne rundt sperregrensa.

- La oss si som et tankeeksperiment at KrF hadde gått tilbake en tidel. Det kunne endret hele bildet. Det er disse få velgerne som stemmer på småpartiene som bestemmer, sier Aarebrot.

Slitasje

Han ser en liten, men langt fra katastrofal regjeringsslitasje.

- Ap har forsonet seg med at regjeringen skal få sitte i ut perioden. De har ikke kommet med støtteerklæring til Venstres løvebrøl. Ap ønsker nok å få makta fra folket, og ikke som en konsekvens av indre stridigheter i regjeringen. Skulle det bli et brudd, tror jeg det er mer sannsynlig at Høyre styrer alene, sier Aarebrot.

Valgforsker Rune Karlsen ved Institutt for Samfunnsforskning mener regjeringen klarer seg rimelig greit i et historisk perspektiv.

- Det er som kjent en tendens til at regjeringspartier taper oppslutning, nesten uansett. Sammenlignet med den rødgrønne regjeringen ligger de dårligere an etter fire år. Samlet sett tapte de rødgrønne bare 0, 2 prosentpoengs oppslutning på fire år. Ap gikk fram fra 32,7 til 35,4 mens de to andre gikk tilsvarende tilbake. Høyre og Frp ligger nå an til å tape rundt 5 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet. Etter åtte år tapte imidlertid de rødgrønne kraftig, 7, 6 prosentpoeng samlet sett, sier han .