HENGER FRA TAKRENNA:  Hvite lys henger fra taket på huset til Wensje og Jock Renwick i Evje i Aust-Agder. De har pynta huset de siste ti åra, og ble først inspirert av familie i Skotland. Foto: Privat
HENGER FRA TAKRENNA: Hvite lys henger fra taket på huset til Wensje og Jock Renwick i Evje i Aust-Agder. De har pynta huset de siste ti åra, og ble først inspirert av familie i Skotland. Foto: PrivatVis mer

- Blått holder vi oss borte fra

Ekteparet Wenche og Jock Renwick inviterte til grillfest da de tente sitt julehus i Evje i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no

(Dagbladet): Da ekteparet Wenche og Jock Renwick i år skulle slå på lysene på sitt julehus på Evje i Aust-Agder fylke, inviterte de like så godt til grillfest. 

Paret, som har pyntet huset med lys de siste ti årene, hadde byttet ut gamle dekorasjoner - og ville feire utskiftningen.

RØDE GARDINER:  Ekteparet Renwick er opptatt julepynten skal få huset til å se fint ut. Foto: Privat
RØDE GARDINER: Ekteparet Renwick er opptatt julepynten skal få huset til å se fint ut. Foto: Privat Vis mer

- I år bytta vi ut litt, så vi hadde grillfest da vi tente det 1. desember. Vi grilla pølser, spiste appelsinmuffins og drakk gløgg i snøen, sier Wenche til Dagbladet.

- Det var ti minus den lørdagen så vi hadde bestilt varmedresser også. Vi var tolv personer som varma oss på ordentlig grill med grillkøl. Dette er en tradisjon som begynte i år, sier hun videre.

Les også om julehuset i Harstad - som er pyntet med 16 000 lys.

Skotsk inspirasjon Utenhuspyntingen startet etter at paret hadde besøkt Jocks familie i Skotland.

SKOTSK INSPIRASJON:  Pyntingen har blitt en tradisjon, og paret mener det hadde vært rart å ha et «kjedelig» us uten lys i desember. Foto: Privat
SKOTSK INSPIRASJON: Pyntingen har blitt en tradisjon, og paret mener det hadde vært rart å ha et «kjedelig» us uten lys i desember. Foto: Privat Vis mer

- Lysene hang som tarmer ned fra taket, vi synes det var fint, og kjøpte med pynt til å henge opp hjemme. Deretter har vi kjøpt inn lys litt etter hvert, sier hun, og fortsetter:

- Familien i Skotland synes det ser fint ut. Jeg er oppvokst i Kvinesdal kommune, hvor det er veldig mange norsk-amerikanere. Så de tulla litt med at jeg hadde litt amerikansk blod i årene, sjøl om jeg ikke har noe av det. Dette er bare gøy, sier Wenche.

Hun understreker det er veldig trivelig med lys rundt seg i mørktida i desember. Dekorasjonen består i hovedsak av hvite lys, og paret har valgt å holde seg langt unna fargen blå.

PÅ GARASJEN:  Også garasjen er pyntet til jul. Foto: Privat
PÅ GARASJEN: Også garasjen er pyntet til jul. Foto: Privat Vis mer

- Det er viktig at det ser fint ut, så det meste er i blankt, men vi har også noen lys med farger på. Blått holder vi oss borte fra, det er noe med den fargen som ser stygt ut, sier hun.

- Bare galskap Paret mener at pyntinga har blitt en del av juleritualet, og at det hadde vært veldig rart om det et år ikke hadde pynta.

- Det hadde vært veldig rart om vi plutselig hadde hatt en helt kjedelig hus. Det ville nok vært rart for naboene også. Folk synes jo dette er gøy.

- Det er bare galskap. Vi har masse lys om vinteren, og det koster å kjøpe det inn, og det koster litt ekstra i strøm. På sommeren kjøper vi inn ganske mye blomster, men alle gale har det ikke på samme vis.