Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blått miljø

Høyre trenger ikke å snakke om sin miljøpolitikk. De har den i ryggmargen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg skrev forleden en litt forurettet artikkel i Dagens Næringsliv etter at avisen påpekte at hun ikke snakket om miljøpolitikk i sin landsmøtetale. Solberg forsvarer seg med at forvalteransvaret sitter i ryggmargen hos alle konservative, «uavhengig av hvor mange ord jeg måtte bruke om miljø i min landsmøtetale».Høyres leder skriver med andre ord at hun ikke trenger å fortelle sine gjenværende velgere, og de mange som en gang var hennes velgere, om Høyres miljøpolitikk siden de forutsettes å vite at den sitter i ryggmargen. Den er der, du ser den bare ikke.

DET FØLGER LOGISK av dette at alt det andre Høyres leder ikke utelot i sin tale på landsmøtet, altså ikke er noe som sitter i ryggmargen og derfor må omtales særskilt for delegater og velgere. For eksempel at Høyre nå skal snakke «mindre om penger, og mer om personer». Eller at «Folk og bedrifter har fortsatt behov for bedre veier i dette landet!». Og at målet er «En kunnskapsskole der ingen elev blir hengende etter», eller rett og slett at «Vi må pirre nysgjerrigheten». «Vi fører en politikk som er bra for næringslivet», fant Solberg også å måtte nevne, sammen med at hun «tror det er en økende bevissthet om at det er mer som betyr noe i livet enn bare penger». Og at Høyre er «for en innvandringspolitikk som er streng, men rettferdig». Til avslutning sa hun følgende som altså heller ikke sitter i ryggmargen: «Når jeg har reist over hele landet har det slått meg at det er ikke politikere som bygger landet. Det er mennesker som bygger landet». Som vel må forstås som at politikere ikke er mennesker, i hvert fall ikke med ryggrad.

FREMSKRITTSPARTIETS nye forMANN, (som er kvinne), Siv Jensen, har for sin del ikke brydd seg med å forsvare at hun heller ikke snakket om miljøpolitikk i sin tale til Fremskrittspartiets landsmøte. Hennes tale var i stedet et storslått angrep på «politikerne» som vil bestemme ting som «folk flest» ordner mye bedre selv. Det hele var litt forvirrende siden Jensen selv aldri har vært noe annet enn politiker, og har bestemt over andre overalt der hun har fått muligheten. Jensen hadde forresten en variant som kanskje kan tynes til å framstå som en slags miljøpolitikk. Hun sa at dersom man bare setter i gang, vil teknologene få ny kunnskap og etter hvert finne opp løsninger som er til det beste for miljøet. Erna Solberg er også litt på dette hakket når hun likevel redegjør for Høyres miljøpolitikk i Dagens Næringsliv og skriver at «Høyre vil derfor kombinere forutsigbare miljøkrav med en offensiv satsing på forskning og utvikling».

DET ER Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv som erter Høyre-lederen opp ved å sammenlikne henne med de britiske konservatives unge, nye leder, David Cameron. Midt under lokalvalgkampen nylig ble Cameron med Verdens Villmarksfond på tur til Ny Ålesund på Svalbard for å kjøre hundeslede og snakke med klimaforskerne der. Han så det samme som den konservative, amerikanske senator John McCain, og den ikke fullt så konservative senator Hillary Clinton, hadde sett før ham: at isbreene smelter.Dette bryr verken Solberg eller Jensen seg om.

SAMME DAG som Solbergs artikkel sto på trykk, skrev Aftenposten at nye forskningsresultater bekrefter teoriene om klimautviklingen i dette århundret. I artikkelen står det at det norske snaufjellet vil gro igjen med krattskog, og at villreinstammene kan kollapse. Lemen vil forsvinne, og havet vil stige med en halv meter. Det vil regne så mye på Vestlandet at vestlendingene vil mutere og få gjeller. Nei, det med gjellene har ikke forskerne funnet ut, det fant jeg på. Muterte vestlendinger med gjeller er vel like sannsynlig som at Carl I. Hagen har rett når han avviser hele teorien om at det er forurensing og utslipp av klimagasser som driver fram en global oppvarming og at dette nå truer hele planeten.John McCain og David Cameron har sjekket trusselen ved selvsyn, og mener tydeligvis at det ikke er nok å ha forvalteransvaret sittende usynlig i ryggmargen for at velgere skal få tillit til at de også vil gjøre noe med den.Tør jeg tippe at både Erna og Siv snart finner en anledning og en talerstol?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling