Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blått overtak

De borgerlige har ledelsen i den svenske valgkampen. Kan det holde?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved de siste valgene i USA har bookmakerne som setter sine odds på hvem som vinner valget, vært mer treffsikre enn meningsmålerne. Blant svenske bookmakere, et halvt år før riksdagsvalget, leder Moderatenes og de borgerlige partienes statsministerkandidat, Fredrik Reinfeldt, med 10 øre foran statsminister Göran Persson, forteller svensk valgforsknings nestor, Søren Holmberg, som er professor i statsvitenskap i Gøteborg.-  Man kan ikke tjene penger på noen av dem, tilføyer han for å understreke hvor jevnt valgresultatet blir den 17. september. Sist uke la han fram resultatene av valgbarometeret han har brukt i flere valgår for å sjekke temperaturen blant svenske velgere i april samme år som det er valg.

De mest troverdige meningsmålingsinstituttene har de siste månedene vist en gjennomsnittlig overvekt til de fire borgerlige partiene på ca. 4-5 prosent i forhold til regjerende Socialdemokratene og dets støttepartier Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Er det en sikker ledelse, eller kan sosialdemokratene hente inn forspranget til de borgerlige som har dannet valgsamarbeidet Alliansen og vil regjere sammen?En seiglivet myte i svensk presse går ut på at sosialdemokratene er så gode til å mobilisere og til å spurte i et valgår, bl.a. takket være sin tette kontakt med LO og sine store ressurser forøvrig. Professor Holmberg tilbakeviser dette. Meningsmålings-instituttenes tidsserier helt tilbake fra 1968 viser det motsatte. Socialdemokratene er slett ikke noe bra spurtparti. Ikke Moderatene heller, som er Sveriges Høyre. Det er de mindre partiene som har vist best spurtegenskaper.

De svenske velgernes vurdering av situasjonen i fosterlandet, sammenliknet med april for fire år siden, er stort sett negativ for Perssons regime. Bare landets gode økonomi er et pluss for regjeringen. På en rekke andre viktige områder har utviklingen vært negativ for sosialdemokratene.Tiltroen til regjeringen er svakere. Göran Perssons popularitet synker. Det blåser en svak, men merkbar høyrevind. Regjeringens arbeid vurderes som klart dårligere. Folks tilfredshet med hvordan demokratiet fungerer er på vei ned. De viktigste sakene i valgkampen de siste 10 årene, helse, omsorg og skole er blitt mindre viktig. Og sysselsetting som blir en av valgkampens viktigste saker, er ikke lenger en vinnersak for regjeringen.

Men det som avgjør, og som er vanskeligst å forutse, er dramatiske endringer i velgervandringene og det forhold at velgerne bestemmer seg stadig seinere for hvilket parti de vil stemme på. Et drøss småpartier stiller til valg og fire av de etablerte partiene, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokratene og Centern, balanserer på kanten av sperregrensa. Noen tiendedels endringer her og der kan være nok til å sende ett eller flere av de fire minste ut av riksdagen og velte store ambisjoner. Det går mot hva svenskene kaller «en rysare».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling