Blått overtak

De borgerlige har ledelsen i den svenske valgkampen. Kan det holde?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved de siste valgene i USA har bookmakerne som setter sine odds på hvem som vinner valget, vært mer treffsikre enn meningsmålerne. Blant svenske bookmakere, et halvt år før riksdagsvalget, leder Moderatenes og de borgerlige partienes statsministerkandidat, Fredrik Reinfeldt, med 10 øre foran statsminister Göran Persson, forteller svensk valgforsknings nestor, Søren Holmberg, som er professor i statsvitenskap i Gøteborg.-  Man kan ikke tjene penger på noen av dem, tilføyer han for å understreke hvor jevnt valgresultatet blir den 17. september. Sist uke la han fram resultatene av valgbarometeret han har brukt i flere valgår for å sjekke temperaturen blant svenske velgere i april samme år som det er valg.

De mest troverdige meningsmålingsinstituttene har de siste månedene vist en gjennomsnittlig overvekt til de fire borgerlige partiene på ca. 4-5 prosent i forhold til regjerende Socialdemokratene og dets støttepartier Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Er det en sikker ledelse, eller kan sosialdemokratene hente inn forspranget til de borgerlige som har dannet valgsamarbeidet Alliansen og vil regjere sammen?En seiglivet myte i svensk presse går ut på at sosialdemokratene er så gode til å mobilisere og til å spurte i et valgår, bl.a. takket være sin tette kontakt med LO og sine store ressurser forøvrig. Professor Holmberg tilbakeviser dette. Meningsmålings-instituttenes tidsserier helt tilbake fra 1968 viser det motsatte. Socialdemokratene er slett ikke noe bra spurtparti. Ikke Moderatene heller, som er Sveriges Høyre. Det er de mindre partiene som har vist best spurtegenskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer