Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blatter lover seks milliarder i pengegaver om han får beholde jobben

Høyt spill i kampen om presidentvervet i FIFA.

PÅ SJARMOFFENSIV: Blatter på en fotballskole i Costa Rica. Det nærmer seg innspurten i valget om å bli ny FIFA-president. Foto: REUTERS/Scanpix
PÅ SJARMOFFENSIV: Blatter på en fotballskole i Costa Rica. Det nærmer seg innspurten i valget om å bli ny FIFA-president. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. juni avgjøres det hvem som blir president i FIFA, fotballens mektigste organisasjon. Sittende president Sepp Blatter (75) utfordres av den styrtrike forretningsmannen Mohamed Bin Hammam fra Qatar.

Blatter utstedte i dag en erklæring om hva han vil gjøre, om han får beholde vervet i fire nye år.

Han har tidligere erklært at han ved neste korsvei, valget i 2015, uansett trekker seg tilbake.

Ved hjelp av sosiale medier og et ikke ukjent budskap om «change» forsøker den i utgangspunktet kontroversielle Bin Hammam, som blant annet trakk i trådene da Qatar fikk VM i 2022, å framstille seg som et friskt pust.

Pengegaver Blatter lover i sin erklæring at han vil bruke en milliard dollar på «utviklingsmidler» til FIFAs 208 medlemslang.

- «Utviklingsmidler» = «pengegaver», skriver flere medier - blant andre Daily Telegraph. Inside World Football påpeker hvordan Blatter lover å fortsette kampen mot korrupsjon, når det siste året har vært preget av både korrupsjon og svartebørshandel.

Både Sepp Blatter og Mohamed Bin Hammam lover - selvsagt - å bekjempe korrupsjon.

Da Blatter ble valgt, i 1998, avslørte journalisten David Yallop hvordan Blatter hadde utbetalt kontanter til medlemsland i forbindelse med valget.

Nå kritiseres Blatter for å hente fram samme strategi i år.

Ikke alene I manifestet skryter Blatter av FIFAs framgang de siste årene. Organisasjonen har, under hans ledelse, gått fra nærmest konkurs i 2001, til å ha over en milliard dollar i banken i år - i tillegg til langsiktige TV- og sponsoravtaler verdt ytterligere 3,7 milliarder dollar.

UTFORDRER BLATTER: Tidligere president i det asiatiske fotballforbundet Mohamed Bin Hammam har også lovet pengegaver. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix
UTFORDRER BLATTER: Tidligere president i det asiatiske fotballforbundet Mohamed Bin Hammam har også lovet pengegaver. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix Vis mer

Blatter lover da også stabilitet og pålitelighet - «more of the same», sier kritikerne.

Budskapet er troverdig i forhold til FIFAs egne finanser, men i fotballmiljøet har sveitseren null troverdighet når det gjelder korrupsjon og gjennomsiktighet i økonomien.

Spillereglene i presidentvalget er imidlertid like for begge parter.

Også Mohamed Bin Hammam lover pengegaver. Han vil tilby alle fotballforbund 500 000 dollar i en direkte utbetaling fra FIFA.

Hittil har de øst-asiatiske forbundene og Afrika sverget troskap til Bin Hammam, mens Karibia og Latin-Amerika står bak Blatter.

STØTTE I LATIN-AMERIKA: Her er Blatter med president Daniel Ortega i Nicaragua. Foto: EOA/Mario Lopez/Scanpix
STØTTE I LATIN-AMERIKA: Her er Blatter med president Daniel Ortega i Nicaragua. Foto: EOA/Mario Lopez/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media