Blatter ønsker VM i India

Russland og Qatar fikk hvert sitt VM i fotball. Nå har den mektige FIFA-presidenten rettet blikket mot India.

SJARMOFFENSIV: FIFA-president Sepp Blatter mener India vil være et naturlig land å tildele VM i fotball i 2026. Her er han avbildet under et tidligere besøk i landet. Foto: REUTERS/ B Mathur
SJARMOFFENSIV: FIFA-president Sepp Blatter mener India vil være et naturlig land å tildele VM i fotball i 2026. Her er han avbildet under et tidligere besøk i landet. Foto: REUTERS/ B MathurVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): England følte seg snytt da land som Russland og Qatar ble tildelt fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022. Spesielt valget av Qatar overrasket svært mange. I sommermånedene er det så varmt i Qatar at selv Blatter har tatt til orde for å flytte VM fra sommer til vinter.

Neste korsvei for Englands håp om å få arrangere et nytt VM, er i 2026.

Glem det! Om Blatter får det som han vil, kan England trolig vinke farvel til muligheten nok en gang.

Blatters plan er, og har alltid vært, en annen. Hans filosofi er å spre fotballen til nye deler av verden. Det er der pengene og de nye kommersielle markedene som følger fotballen ligger.

Så hva blir det neste?

Ifølge Sepp Blatter er India et naturlig valg.

- Om vi skal identifisere nye geografiske områder hvor fotball kan bli en større del av livet, vil det definitivt være subkontinentet, India, hvor de har 1,2 milliarder mennesker. India er virkelig en maktfaktor, sier Blatter ifølge Times of India.

Mangler alt Problemet er bare at India mangler alt, absolutt alt av arenaer som må til for å avholde et VM.

Selv om sporten hevdes å være den nest mest populære (etter cricket) i deler av landet, finnes det nesten ikke infrastruktur. Banene er små og tar under 13.000 tilskuere. Treningsfasilitetene er dårlige. Landslaget ligger for tiden på 142. plass på FIFA-rankingen.

På 1950 og 1960-tallet kunne landslage vise til gode resultater, men siden det har kvaliteten falt betydelig. Årsaken hevdes å være manglende vilje til å investere i fotball og et skikkelig toppseriesystem.

Kan gi et løft Nettopp det utgangspunktet har vært Blatters kongstanke ved flere anledninger.

Blatter har hele tiden promotert den verdensomspennende tanken, det å gi VM til land som kan vokse på det. Nettopp som India.

Landets britiske landslagssjef er derimot noe avventende:

- Jeg vet ikke når India kan være klar til å arrangere et VM. Infrastruktur er problemet. Men det er vel mulig å argumentere at en tildeling av et VM kan være en god ide for å få fart på utviklingen av fotballens infrastruktur i dette landet, sier landslagssjef Bob Houghton ifølge One India News.

Englands trøst Om India noen gang ber om å få - eller blir tildelt et VM i 2026, gjenstår å se. Veien dit er lang. Blatters uttalelser bør tas med en klype salt. Med VM i Qatar i 2022, ville det brutt alle FIFA-normer å gi samme kontinent et VM også i 2026.

Englands trøst får være at 74-åringen Blatter neppe er FIFA-sjef når den avgjørelsen skal fattes.

I disse dager er Blatter på jakt etter fornyet støtte og klar for nye fire år som president. Erkerivalen har han allerede kvittet seg med. Valget finner sted i slutten av mai.