Vulkanutbrudd på New Zealand

Ble advart. - Hvorfor var de på øya?

Minst fem personer døde i vulkanutbruddet på New Zealand. Allerede i forrige måned kom varslene om at et utbrudd kunne skje.

UTBRUDD: I underkant av 50 personer befant seg i nærheten av vulkanen White Island da et vulkanutbrudd startet natt til mandag. Flere personer er skadd. Video: Michael Schade. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jacinda Ardern på New Zealand opplyser at minst fem personer døde og åtte er savnet etter vulkanutbruddet fra White Island. Mer enn 30 personer får behandling på sykehus.

- Blant dem som har status som savnet eller skadd, er det newzealendere som deltok på utflukten til øya, samt turister fra Australia, USA, Storbritannia, Kina og Malaysia, sier Ardern.

Det skal ha vært 47 personer på øya da utbruddet fant sted.

Norske myndigheter er ikke kjent med at norske borgere er blant de rammede, opplyser utenriksdepartementet til NTB mandag ettermiddag. To britiske kvinner skal være skadd, ifølge Sky News.

I 12.30-tida norsk tid uttalte politiet på New Zealand at de antok at alle de savnede hadde omkommet. Dette følger av overflyvninger som ikke avdekket tegn til liv på øya.

White Island, også kalt Whakaari, er en ubebodd vulkansk øy i bukta Bay of Plenty.

Var varslet

Allerede 18. november varslet Geonet om aktivitet fra New Zealands mest aktive vulkan, og satte farevarsel 2 og fargekode oransje.

Ken Gledhill ved GNS Science forteller Sky News at de har sett økende aktivitet i vulkanen i flere uker, og at de ikke kan være sikre på at det ikke vil komme enda et utbrudd de neste timene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer