Ble advart 48 timer før syklonen traff

Nå er 22 000 døde, 41 000 savnet og en million hjemløse i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hjelpearbeidere er nå i gang med å dele ut vann og nødforsyninger til de syklonrammede i Burma.

FN omtaler syklonen Nargis som en «en stor, stor katatstrofe». Hjelpearbeidere forteller om lik som flyter i vannet.

En million mennesker har mistet hjemmene sine som følge av den ødeleggende syklonen Nargis. Fremdeles står om lag 5.000 kvadratkilometer mark under vann.

- Vi anslår at opptil en million mennesker nå trenger husly og livsnødvendig hjelp, sier Richard Horsey i FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

- Store områder på Irrawaddy-deltaet står fremdeles under vann. Vi snakker om 5.000 kvadratkilometer mark under vann. Det er store områder, sier han, ifølge NTB.

Minst 22.500 mennesker mistet livet etter at kraftige vinder med en styrke på 190 km/t slo inn over det fattige sørøstasiatiske landet. 41 000 er fortsatt savnet. Langs elvedeltaet Irrawaddy er hele landsbyer lagt under vann.

Naturkatastrofen har på nytt satt Burmas militærjunta under sterkt press.

Dels fordi de har vanskeliggjort hjelpearbeidet ved å kreve at alle hjelpearbeiderne må ha innreisetillatelse i det lukkede landet, og dels fordi myndighetene ikke gjorde nok for å advare befolkningen om uværet som var på vei.

Ble advart 48 timer før syklonen traff

Indiske myndigheter sier i dag at de varslet Burma to døgn før syklonen traff.

- 48 timer i forveien informerte vi Burmas meteorologiske institutt om hvor, når og med hvilken styrke vi trodde syklonen ville slå til, sier talsmann B. P. Yadav til nyhetsbyrået AP.

Syklonen rammet Burma bare en uke før landet etter planen skulle gjennomføre folkeavstemning om en lenge etterventet grunnlovsendring.

I går varslet myndighetene at de utsetter folkeavstemningen i deler av de flomrammede områdene.