Dagbladet avslører:

Ble advart av «bekymret» Gerhardsen

Utdanningsetaten advarte Inga Marte Thorkildsen mot å innføre det oransje nivået i skolene, viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang på. - Udramatisk, svarer byråden.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Tidlig i mars lanserte byrådet i Oslo ved skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ideen et nytt nivå for smittesituasjonen i skolene.

- Det er for stor forskjell på gult og rødt nivå. Vi må hente det beste fra rødt nivå inn i tiltakene på gult nivå, sier Thorkildsen da hun presenterte ideen 4. mars.

- Det er et forsøk på å finne løsninger på en prekær situasjon som er fortvilende for oss, la hun til.

Fargekoden for det nye beredskapsnivået ble oransje, og FHI var straks negativ til det nye nivået.

I går fortalte Dagbladet at Thorkildsen nå skroter det nye nivået, og kaller det hele en dårlig idé fra hennes side.

- Jeg ønsket tidlig i mars å forsterke gult nivå, fordi smittevernveilederen ikke var tilpasset situasjonen med mutert virus. Men det var en dårlig idé å kalle dette et nytt nivå med en ny fargekode, sa byråden til Dagbladet.

Ble advart

Dagbladet kan i dag fortelle at Utdanningsetaten, som er faglig ansvarlig for skolene i Oslo, advarte Thorkildsen dette nye nivået lenge før byråden lanserte ideen hun nå har trukket.

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen skrev i brev til Thorkildsen at hun var «bekymret» over ideen.

«Vi mener at skolene fortsatt skal forholde seg til trafikklysmodellen med grønt, gult og rødt nivå, og er bekymret for at vi nå er i ferd med å bevege oss inn i et nytt nivå (oransje) som vi advarte skolene mot i høst», skriver Utdanningsetatens.

Brevet Dagbladet har fått tilgang til er datert 19. februar, altså drøye to uker før Thorkildsen lanserte det oransje nivået.

- BEKYMRET: Marte Gerhardsen advarte Inga Marte Thorkildsen mot å innføre et oransje nivå i Oslo-skolene.
- BEKYMRET: Marte Gerhardsen advarte Inga Marte Thorkildsen mot å innføre et oransje nivå i Oslo-skolene. Vis mer

Ukjent advarsel

Thorkildsen sier hun ikke var kjent med advarselen fra Gerhardsen da hun kom med ideen om et oransje nivå.

- Jeg visste ikke at etaten nylig hadde advart om innføring av et ekstra nivå som de kalte oransje, og dermed bidro jeg til forvirring. Men det er ingen dramatikk i dette, vi er jo enige om innholdet uansett, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Tidlig i mars argumenterte hun for at skolene behøvde et «mellomnivå» mellom rødt og gult nivå. Thorkildsen hevdet at gult nivå, som FHI og Helsedirektoratet har anbefalt i Oslo i barne- og ungdomsskolen, ikke er tilpasset det muterte viruset.

- Tenker litt som Erna

Thorkildsen ba derfor fagavdelingen i kommunen om å se på hvilke grep de kan gjøre for å stramme inn, uten å skru helt opp til rødt nivå - som altså helsemyndighetene har frarådet. Hun kaller det for «oransje nivå».

- I ettertid tenker jeg litt som Erna, at «jeg ville ikke brukt akkurat de ordene», noe vi og Utdanningsetaten var helt enige om, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Meningsløst

Oslo Høyre sier det er bra at Utdanningsetaten ga beskjed om at oransje nivå er unødvendig. Men partiet skulle ønske at Thorkildsen hadde lyttet til egen fagetat umiddelbart.

- Oransje nivå er tomt for innhold og meningsløst, sier Mehmet Kaan Inan til Dagbladet.

KRITISK TIL THORKILDSENS ORANSJE IDE: Mehmet Kaan Inan i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK TIL THORKILDSENS ORANSJE IDE: Mehmet Kaan Inan i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette viser at det kreative nye nivået til byråd Inga Marte Thorkildsen ikke er noe annet enn en ny farge. Hun har åpenbart funnet på dette på skrivebordet sitt. Det viser at det «oransje» nivået er uten innhold, fortsetter Kaan Inan.

- Jeg kunne ønske byråden kom med bedre innspill til hvordan skolene kan håndtere pandemien i klasserommene. Sannheten er at lite er gjort enn å foreslå en ny farge, legger Høyre-politikeren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer