BLE ADVART:  Tysk politi advarte allerede for et år siden lokale myndigheter om at Duisburg ikke var et egnet sted for festivalen.FOTO:   ERIK WIFFERS/EPA/ SCANPIX
BLE ADVART: Tysk politi advarte allerede for et år siden lokale myndigheter om at Duisburg ikke var et egnet sted for festivalen.FOTO: ERIK WIFFERS/EPA/ SCANPIXVis mer

Ble advart for et år siden

-De hørte ikke på oss, sier lederen for tysk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter at 19 mennesker ble drept og over 300  skadd under teknofestivalen Loveparade i den tyske byen Duisburg i går, kommer det nå sterk kritikk mot sikkerhetsopplegget til festivalen.

Nå sier lederen for fagforeninga til det tyske politiet, Die Gewerkschaft der Polizei (GdP), at de advarte lokale myndigheter i Duisburg allerede for et år siden, skriver Bild.

— Vi sa det allerede for et år siden; Duisburg er ikke noe egnet sted for Loveparade, sier GdP-leder Rainer Wendt til avisa.

-Byen er for liten og trang til at man kan kontrollere en så stor menneskemengde, forklarer han.

Ignorert Også foran Loveparade i 2009 i den tyske byen Bochum, advarte politiet om at sikkerhetsopplegget var for dårlig. Den gangen ble advarslene fra politiet tatt til følge,og hele festivalen ble avlyst, men det var ikke tilfellet i Duisburg, ifølge Bild.

— Vi kommer naturligvis alltid med et forslag til sikkerhetsopplegg ved denne typen arrangementer, men vi har ikke vetorett. Om anbefalingene våre følges eller ikke, er utenfor vår kontroll, sier Wendt

Teknotragedien skjedde da det  brøt ut panikk i en tunnel full av folk som prøvde å komme seg inn på festivalområdet.

— Stadig flere mennesker prøvde å komme seg inn på festivalområdet. Kjæresten min og jeg greide nesten ikke å puste, men vi greide å albue oss ut av folkemengden og greide til slutt å få informert politiet om at det hadde brutt ut massepanikk i tunnelen, forteller en festivaldeltaker til det tyske ukemagasinet Der Spiegel.

Aldri mer På en pressekonferanse tidligere i dag sa Loveparade-arrangør Rainer Schaller at det aldri blir noe slikt arrangement fra hans side igjen.

— Ord strekker ikke til for å forklare hvor rystet jeg er, sa han.

Den tyske statsadvokaten har igangsett etterforskning av hendelsen.