Sveriges corona-håndtering:

Ble advart mange ganger

I ei ny bok avsløres dramaet da Sveriges strategi skulle avgjøres.

MUNNBIND: Stadig innfører flere land påbud om bruk av munnbind utendørs og/eller på offentlig transport, men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell frykter det vil gi falsk trygghet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Johan Andreberg har gjennomgått en mengde e-poster som ble sendt til Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i dagene etter at coronaviruset slo rot i Sverige.

I den upubliserte boka «Flocken», som Svenska Dagbladet har fått tilgang til et utdrag av, skriver Andreberg at ideen om å akseptere at en del av befolkningen skulle bli smittet, tidlig var en viktig del av Folkhälsomyndighetens strategi for å håndtere viruset.

Valget ble imidlertid ikke tatt uten at flere advarsler fra framtredende eksperter på feltet ble sendt Tegnells vei.

Ba om hastemøte

Blant annet fra matematikeren Tom Britton, som allerede 6. mars advarte om at det svenske samfunnet ikke skilte seg vesentlig fra verken Italia eller Kina, og at viruset derfor ville spre seg i Sverige, skriver Aftonbladet.

Kort tid seinere ble Tegnell kontaktet av legen Jan Albert, som på vegne av seg selv og to andre framtredende leger, Johan von Schreeb og Denis Coulombier, ba om et møte med Tegnell.

Albert skrev at det var viktig at de fikk møte ham, og om han hadde en liten luke, kunne de tre være på plass i løpet av en halvtime.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer