Sveriges corona-håndtering:

Ble advart mange ganger

I ei ny bok avsløres dramaet da Sveriges strategi skulle avgjøres.

MUNNBIND: Stadig innfører flere land påbud om bruk av munnbind utendørs og/eller på offentlig transport, men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell frykter det vil gi falsk trygghet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Johan Andreberg har gjennomgått en mengde e-poster som ble sendt til Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i dagene etter at coronaviruset slo rot i Sverige.

I den upubliserte boka «Flocken», som Svenska Dagbladet har fått tilgang til et utdrag av, skriver Andreberg at ideen om å akseptere at en del av befolkningen skulle bli smittet, tidlig var en viktig del av Folkhälsomyndighetens strategi for å håndtere viruset.

Valget ble imidlertid ikke tatt uten at flere advarsler fra framtredende eksperter på feltet ble sendt Tegnells vei.

Ba om hastemøte

Blant annet fra matematikeren Tom Britton, som allerede 6. mars advarte om at det svenske samfunnet ikke skilte seg vesentlig fra verken Italia eller Kina, og at viruset derfor ville spre seg i Sverige, skriver Aftonbladet.

Kort tid seinere ble Tegnell kontaktet av legen Jan Albert, som på vegne av seg selv og to andre framtredende leger, Johan von Schreeb og Denis Coulombier, ba om et møte med Tegnell.

Albert skrev at det var viktig at de fikk møte ham, og om han hadde en liten luke, kunne de tre være på plass i løpet av en halvtime.

Ifølge Aftonbladet fikk de møte Tegnell og lagt fram sine advarsler.

- Hodeløst

Noen dager seinere, den 15. mars, fikk Tegnell også en e-post fra Peet Tüll, tidligere sjef for sosialstyrelsen smittevernenhet, og mannen som satt i Tegnells stol tidligere.

Her la han fram at Sverige hadde tre alternativer for å møte pandemien: Lockdown i fire uker. Finne så mange smittede som mulig, spore dem og sette dem i karantene - den såkalte TISK-strategien vi har i Norge, samt å la smittespredningen gå sin gang, langsomt eller raskt, for å oppnå en hypotetisk flokkimmunitet.

SKEPTISK: Flere forskere og politikere verden over har tatt til orde for å oppnå «flokkimmunitet» mot coronaviruset. Det er WHO-sjefen skeptisk til. Vis mer

Tüll anså selv nummer to, altså strategien som likner den vi har i Norge, som det beste alternativet, ifølge Aftonbladet.

Han advarte samtidig mot å velge alternativ nummer tre, som han hevdet ville resultere i tusenvis av døde.

- Det framgår for meg som en oppgitt og hodeløs strategi, som jeg aldri hadde akseptert i min tidligere rolle, konkluderer Tüll i e-posten.

Noen timer seinere fikk Tüll svar fra Tegnell:

- Jo, vi har gått gjennom dette, og har allerede landet på nummer tre, lød svaret.

Så langt har over 141 000 personer blitt smittet i Sverige. 6 002 er døde.

WHO vil lære

Tegnell har hele tiden vært tydelig på at å oppnå flokkimmunitet ikke har vært en del av Sveriges strategi. Han mener at Sverige, på samme på som Norge, har ønsket å forsinke spredningen av viruset.

Sverige har imidlertid hatt en annen framgangsmåte enn både Norge og de fleste andre land, og lite har vært stengt.

Verken skoler, grenser eller samfunnet generelt, har vært stengt, og rådet om å holde seg hjemme har vært for dem som er syke eller personer i risikogrupper.

Den svenske coronahåndteringen har vakt oppsikt verden rundt, og WHO har tidligere uttalt at de ønsker å studere og lære av den svenske coronastrategien.

- Alle gjør som Sverige

Antoine Flahault, professor i epidemiologi ved universitetet i Genéve og sjef for Institute of Global Health, har tidligere sagt til Svenska Dagbladet at flere land nå gjør som Sverige, men at ingen tør å innrømme det.

Også i Sverige har smittetallene økt kraftig i det siste, og statsminister Stefan Löfven innførte tidligere denne uka nye tiltak for å få bukt med smittespredningen. Blant annet i hardt rammede regioner.

- Totalt sett har vi en utvikling som går feil vei på veldig mange måter, sa Tegnell på en pressekonferanse tirsdag, etter å ha presentert tallene fra fredag til mandag: 31 døde og over 10 000 smittede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer