Ble advart mot EU-debatt

Troms fylkeslag advarte Stoltenberg mot at Ap skal starte en ny EU-debatt nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg slo fast at grunnlaget for et godt kommunevalg i september allerede langt på vei er lagt. Han kom til årsmøtet i Troms Arbeiderparti med et løft på den fylkesvise meningsmålingen på hele 12 prosent.

A-pressens partibarometer i fylket viser en Ap-oppslutning på 27,9 prosent, og partiet er igjen størst i hele Nord-Norge.

Ikke krangleparti

Partilederen pekte på fire årsaker til den nå landsomfattende medvinden: Norske velgere er grunnleggende sosialdemokratiske, de støtter fellesskapstankene til Ap, men har først nå fått tilbake troen tilbake på at Arbeiderpartiet er gode nok sosialdemokrater.

- I tillegg har vi fått ro i partiet. Etter landsmøtet i september har det ikke vært et eneste oppslag om krangel i partiet. Vi har greid å framstå som et parti som er i mindre strid med seg selv. Dette skal vi ta vare på, men samtidig være et parti med stor takhøyde for diskusjon, sa Stoltenberg til et fornøyd fylkesårsmøte.

Frp sliter

Han pekte videre på at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet gjennom budsjettforliket har vist sitt «sanne ansikt» for velgerne - som tradisjonelle høyrepartier.

- Fremskrittspartiet har forsøkt å framstille seg som et nytt Arbeiderparti. Det er ikke sant. Fremskrittspartiet stemte for å fjerne velferdsgoder i statsbudsjettet og sliter nå med troverdigheten på disse områdene, sa Stoltenberg.

Han rettet også et kraftig angrep på regjeringen for at de ikke har tatt signalene om økt arbeidsledighet på alvor. Den økende ledigheten er i følge Stoltenberg en fjerde grunn til at partiet nå reiser seg fra den dype bølgedalen.

- For tidlig

I diskusjonen om den politiske diskusjonen var det flere som oppfordret partiledelsen til å legge EU-debatten på hylla.

- Vi er i en oppbyggingsfase etter å ha framstått som et ribbet parti. Så skal vi samles om den politiske saken som har skapt mest splid siden stemmerett for damer ble innført? Alle andre enn Ap kommer til å tjene på vår EU-debatt, advarte Vidar Berg fra Tromsø.

Lokallederen i Tromsø, Arild Hausberg, gikk enda lenger.

- Legg vekk EU-spørsmålet. Skygg unna medlemskapsdebatten og vinn valget, oppfordret Hausberg.

Han var ikke fornøyd med Stoltenbergs påpeking av at det er full enighet om debatten i partiet. Partilederen viste til at det allerede i partiprogrammet for 2001 kom inn et punkt om en ny debatt om Norges forhold til Europa når EU utvides.

- Europadiskusjonen må ikke bli en medlemskapsdebatt, og den kommer for tidlig dersom vi skal konkludere før stortingsvalget i 2005, sier Hausberg til NTB.

(NTB)

KOM TIL SINE EGNE:</B> Stoltenbergs møte med fylkeslaget i Troms var preget av fremgang på meningsmålingene og skepsis til EU-debatt.