Ble advart mot flykapringer

President George W. Bush ble advart mot mulige kapringer av amerikanske passasjerfly i tida før 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Informasjonen presidenten fikk dreide seg om kapringer på den tradisjonelle måten - ikke selvmordsbombere, ikke om bruk av fly som raketter, sier Ari Fleischer, som er talsmann for Det hvite hus.

Advarslene førte til at politi og andre etterforskningsorganer ble satt i alarmberedskap i fjor sommer.

- Administrasjonen informerte de berørte myndighetene, og jeg tror det er en av grunnene til at de som utførte angrepene 11. september brukte boksåpnere og plastkniver for å komme seg gjennom sikkerhetskontrollene, sier Fleischer

Uttalelsene fra Det hvite hus kom kort tid etter at den amerikanske fjernsynskanalen CBS meldte at Bush få uker før 11. september skal ha blitt fortalt at eventuelle angrep fra bin Laden kunne involvere kaprede fly.

Overså advarsler

Kunngjøringen fra Det hvite hus går rett inn i debatten om hvorvidt amerikanske myndigheter overså advarsler om terrorfaren før 11. september.

The New York Times skrev onsdag at en FBI-agent flere måneder før terrorangrepene oppfordret sine overordnede til å sette i gang etterforskning av menn fra Midtøsten som studerte ved amerikanske flyskoler. Flykaprerne som tok over spakene i flyene 11. september, hadde pilottrening fra USA.

I et memorandum skrev agenten at Osama bin Laden muligens sendte studenter til amerikanske flyskoler for å få islamske militante på plass i den sivile luftfartsindustrien rundt omkring i verden. Robert S. Mueller, som ble direktør i FBI to uker etter terrorangrepene 11. september, har innrømmet at FBI ikke tok memorandumet alvorlig nok.

Klaget

Tidligere i mai klaget formannen i Senatets etterretningskomité, Bob Graham,, over at Justisdepartementet og Det hvite hus ikke hadde gitt Kongressens granskere god nok tilgang på dokumenter og vitner.

Grahams talsmann sier at senatoren ikke har noen kommentar til de nye opplysningene. Etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus forsøker sammen å finne ut årsakene til at amerikansk etterretning ikke forutså terrorangrepene.

(NTB-Reuters)