Ble advart om at en atom- katastrofe kunne inntreffe

Advarsler om at en ulykke - slik vi nå har sett ved Fukushima-reaktoreren - kunne inntreffe, ble ignorert av japanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den japanske regjeringen skal ha blitt advart om risikoer knyttet til atomkraftverk i områder med høy seismisk aktivitet, skriver The Guardian.

En seismolog og professor i bysikkerhet ved Kobe-universitet, Katsuhiko Ishibashi, skal for flere år siden advart mot at en slik ulykke slik vi nå har sett ved Fukushima-anlegget, kunne inntreffe.

Atomkreftverk i Japan har «en fundamental sårbarhet» for større jordskjelv, sa Ishibashi i 2007. Han mente regjeringen, energiselskapene og det akademiske miljøet hadde grovt undervurdert de potensielle risikoene ved skjelv.

For svak konstruksjon Ishibashi analyserte tre hendelser ved reaktorer mellom 2005 og 2007, ved atomkraftverk i Onagawa, Shika og Kashiwazaki-Kariwa, som alle ble rammet av jordskjelv sterkere enn det reaktoren var bygget for å tåle.

Den 16. juli 2007 var det et jordskjelv målt til 6,8 i styrke som rammet Kushiwakazi-reaktoren, og startet en brann som varte i to timer. Dette medførte lekkasje av radioaktivt materiale. Men ingenting ble gjort i etterkant av hendelsen, til tross for gjentatte advarsler fra Ishibashi om at landets atomkraftverk hadde «fatale feil» i deres struktur.

Ishibashi sa den gang at hendelsen ved Kashiwakazi-Kariwa-anlegget ikke var uventet, og at det kunne gått langt verre enn det gjorde.

Les Ishibashis artikkel fra 2007 her.

Ifølge Katsuhiko Ishibashi er hovedproblemet at Japan begynte å bygge ut atomenergisystemene for 40 år siden, og at den seismiske aktiviteten i landet den gang var relativt lav, og at tidligere konstruksjoner dermed ikke ble bygget sterke nok for dagens standard. Byggingen av Fukashima-anlegget startet allerede i 1966, og var ferdigstilt i 1971.

Måtte gå av Japan er verdens tredje største bruker av atomkraft, og har 53 reaktorer som står for 34,5 prosent av landets strømproduksjon, og planen er å øke denne andelen til 50 prosent i 2030. Ifølge en artikkel i The Times, skal Ishibashi ha ment at alle disse reaktorene utgjorde en risiko for atomkatastrofe.

Det har tidligere vært skandaler knyttet til atomkraftverkutbyggingen i Japan. I 2002 måtte presidenten for et av landets største energiselskap gå av etter at han og andre i ledelsen var mistenkt for å forfalske sikkerhetsplanene til atomkraftverk.

SJEKKES FOR STRÅLING:  Her sjekkes et lite barn for radioaktiv stråling etter å ha blitt evakuert fra området ved Fukushima Daini-reaktoren i Koriyama. De siste offisielle tallene er at ni personer kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Scanpix
SJEKKES FOR STRÅLING: Her sjekkes et lite barn for radioaktiv stråling etter å ha blitt evakuert fra området ved Fukushima Daini-reaktoren i Koriyama. De siste offisielle tallene er at ni personer kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Scanpix Vis mer