Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble aldri spurt

Næringsminister Trond Giske (Ap) hadde ansvar for den forsinkede Nødnett-utbyggingen. Han har ikke snakket med 22. juli-kommisjonen.

HADDE NØDNETT-ANSVAR: Næringsminister Trond Giske var settestatsråd for tidligere justisminister Knut Storberget i nødnett-saken. Han ble ikke intervjuet av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
HADDE NØDNETT-ANSVAR: Næringsminister Trond Giske var settestatsråd for tidligere justisminister Knut Storberget i nødnett-saken. Han ble ikke intervjuet av 22. juli-kommisjonen. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli fikk Nordre Buskerud politidistrikts manglende tilgang til det forsinkede digitale nødnettet fatale konsekvenser.   

Gjørv-kommisjonen har i sin rapport viet et helt kapittel til nødnettet - helt uten å ha intervjuet ansvarlig statsråd, næringsminister Trond Giske (Ap). 

Inhabil Storberget Det er Justisdepartementet som har ansvar for utbygging av det digitale radiosambandet mellom nød- og beredskapsetatene (Nødnett-prosjektet). Men Trond Giske har siden 2006 vært settestatsråd for tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) for forhold som gjelder Siemens-konsernet som leverandør til nødnettet.

Storbergets kone var nemlig ansatt i PR-byrået Geelmuyden.Kiese, som hadde Siemens-konsernet på kundelista.

Riksrevisjonen har gang på gang slaktet nødnett-utbyggingen. Oppfølgingen av leverandøren har stått sentralt.

Giske forklarte overfor Riksrevisjonen i 2009 at «Den største utfordringen i Nødnettprosjektet har vært at leverandøren ikke har overholdt fremforhandlet fremdriftsplan og levert i henhold til dette». 

- Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har derfor, i forståelse med Justisdepartementet, gjennomført en rekke tiltak og bruk betydelige ressurser på tett oppfølging av leverandøren i utbyggingsperioden. Dette arbeidet vil bli videreført, lovet settestatsråden den gang.

Dette løftet har han sluppet å forsvare overfor Gjørv-kommisjonen.  

Kollaps Gjørv-kommisjonens rapport beskriver et komplett kommunikasjonskollaps som følge av at Oslo-politiet hadde gått over til det nye nødnettet, mens Nordre Buskerud politidistrikt fremdeles brukte det gamle, analoge systemet: Det lokale politiet «var ikke i stand til å kommunisere» med nærliggende politidistrikt og Beredskapstroppen - som forgjeves forsøkte å ringe inn til den lokale operasjonssentralen med mobiltelefon.

Kommisjonen mener «manglende dekning av nødnett» medvirket til misforståelsen om hvor Beredskapstroppen skulle møte opp før de tok seg over til Utøya.

Reagerer - Jeg er overrasket over at kommisjonen bare har akseptert det som ble sagt fra direktoratet. Og jeg reagerer på at Trond Giske ikke har vært inne hos kommisjonen, sier Bård Hoksrud, som sitter i samferdselskomiteen på Stortinget for Frp.

Hoksrud viser til at Giske har håndtert saken for regjeringen. Han mener Giske «absolutt burde vært intervjuet», og peker på den opprinnelige tidsplanen som sa at nødnettet skulle vært ferdig i 2011.

- Så ble det utsatt til 2013, og nå skal det være ferdig i 2015, sier han.

- Jeg synes dette er merkelig. Det hadde vært interessant å vite i hvor stor grad han har satt seg inn i dette, og hvilke grep han har tatt, sier Hoksrud-

-Ansvarspulverisering KrF-leder Knut Arild Hareide, som også ledet Stortingets 22. juli-komité, vil ikke kritisere kommisjonen. Likevel:

- IKKE NØDVENDIG: Leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, viser til at  Riksrevisjonen har behandlet utfordringene med nødnett-prosjektet gjentatte ganger. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
- IKKE NØDVENDIG: Leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, viser til at Riksrevisjonen har behandlet utfordringene med nødnett-prosjektet gjentatte ganger. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- I ettertid hadde det vært klokt å kalle inn den ansvarlige statsråden, sier Hareide.

Også Høyres Ingjerd Schou reagerer.

- Det er regjeringen som må svare, men det er alltid et problem når man deler opp et ansvarområde og ikke klarer å følge det opp. Det er uryddig, og ansvaret blir pulverisert.

Schou ser det som opplaget at dette blir del av det kontrollkomiteen skal ta for seg.

- Nødnett er bærebjelken i beredskapen, sier hun.

Næringsminister Trond Giske hadde mandag ikke anledning til å kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media