Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ble alvorlig syk i telefonkø

En unødvendig stor pågang av telefoner om coronaviruset hindret pasienten i å komme gjennom til legevakta.

LEGEVAKTA: Ifølge Sandefjords Blad er det en unødvendig stor pågang av telefoner om coronaviruset til legevakta i kommunen. Foto: Google maps / Skjermdump
LEGEVAKTA: Ifølge Sandefjords Blad er det en unødvendig stor pågang av telefoner om coronaviruset til legevakta i kommunen. Foto: Google maps / Skjermdump Vis mer

Det norske folk har fått klare råd ved mistanke om coronasmitte: Ikke møt opp på legekontoret eller legevakta, men ring i stedet.

- Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Da viruset for alvor begynte å spre seg her til lands, skapte det en virusfrykt som blokkerte den medisinske nødtelefonen 113.

- Helsemyndighetene ber folk om å vise ansvar og ikke ringe 113, men kontakte fastlege eller legevakt på 116 117, sa avdelingsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet til NTB.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ble alvorlig syk

Nå melder Sandefjords Blad om en unødvendig stor pågang av telefoner om coronaviruset til legevakta i kommunen - dobbelt så mange henvendelser enn normalt.

- Vi vil veldig gjerne at folk ringer om de er syke eller har symptomer på sykdom, men ikke ring legevakta hvis du ikke er syk eller ikke har symptomer, sier kommuneoverlege Susanne Monica Prøsch til avisa.

Søndag kveld ble en person alvorlig syk fordi vedkommende ikke kom gjennom på telefon til legevakta. Ifølge Prøsch går det bra med pasienten nå.

Kommuneoverlegen er også bekymret for et så stort trykk at telefonsystemet kan bryte sammen. På sin nettside minner kommunen om at legevakten skal prioritere akutt helsehjelp.

- Svært mange henvender seg til legevakten med spørsmål om coronaviruset. Det fører til at personer med behov for akutt hjelp kan oppleve problemer med å komme igjennom på telefonen. Husk at mistanke om coronasmitte ikke er en akutt tilstand.

Stor pågang

I forrige uke fortalte også sjefen for legevakta i Bergen kommune, Dagrun Waag Linchausen, at antallet som ringte inn med bekymring om smitte hadde eksplodert.

Samme dag fortalte også Helseetaten om stor pågang på legevakten i Oslo.

På Oslo kommunes nettside presiseres det at personer som ikke trenger akutt hjelp ikke kontakter legevakt eller ambulanse.

Folkehelseinstituttet, som har lagt ut omfattende informasjon om viruset på sin nettside, viser også til informasjon på helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

SMITTET: Line Vold (adm. dir. i Folkehelseinstituttet) forteller om corona-situasjonen i Norge. Foto: Endre Vellene. Vis mer

56 smittetilfeller

Onsdag kveld kom Folkehelseinstituttet med sin siste oppdatering om smittetilfeller i Norge. I løpet av ett døgn har ytterligere 23 personer testet positivt for viruset, og dermed er det registrert 56 smittetilfeller i Norge.

Ingen av de som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus. Personene er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine kommuner.

Alle de nye tilfellene kan fremdeles knyttes til utbrudd i utlandet, hvorav ett av tilfellene er tilknyttet Iran, ett er tilknyttet Hongkong og resten er tilknyttet utbruddet i Nord-Italia, ifølge FHI.

FHI utvidet tirsdag reiserådene i forbindelse med coronautbruddet, og fraråder nå nordmenn å reise til de italienske regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte, der svært mange har blitt smittet.

Hele Norges coronakart