Ble alvorlig syk

Mugg i leiligheten førte til at Amie Skilton ble diagnostisert med Alzheimers.

KARRIERESKIFTE: I dag jobber Amie Skilton som muggtesttekniker og håper hun kan bruke egne erfaringer til å hjelpe andre. Foto: Facebook
KARRIERESKIFTE: I dag jobber Amie Skilton som muggtesttekniker og håper hun kan bruke egne erfaringer til å hjelpe andre. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Den australske kvinnen Amie Skilton forteller om hvordan mugg i leiligheten hennes førte til at hun ble diagnostisert med demenssykdommen.

I 2016 flyttet 42-åringen, da 37-åringen, inn i en ny leilighet sammen med sin nåværende ektemann.

Hun var da en helt frisk, aktiv kvinne.

Mistet hukommelsen

Bare to måneder etter innflytning begynte hun å bli syk, forteller hun til New York Post.

- Det første jeg la merke til var allergier. Og jeg la på meg sånn ti kilo, helt plutselig, sier hun.

Vektoppgang var ikke noe Skilton hadde opplevd tidligere. Hun er ernæringsfysiolog og har «så å si hatt samme vekt hele livet», ifølge henne selv.

Kort tid seinere oppdaget hun mer alvorlige symptomer.

Oppgaver som å forlate hjemmet ble vanskelig, da hun stadig glemte hvor hun hadde lagt nøklene og telefonen.

- Noen dager skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle kle på meg, forteller Skilton.

Hennes verste opplevelse var da hun skulle skrive under på noen papirer og glemte sitt eget navn.

Skilton ble henvist til en nevrolog, og ble diagnostisert med Alzheimers type tre, også kjent som inhalasjons-Alzheimers.

Lekkasje

Det tok imidlertid lang tid før årsaken til helsetilstanden ble klar.

Det var først da hun så et innlegg fra ei venninne på nettet, som snakket om sin manns utfordringer knyttet til mugg, at Skilton husket at det hadde vært rørleggere på besøk i forbindelse med en lekkasje i garasjen under. Siden hun ikke hadde hørt noe mer fra dem, tenkte hun naturligvis at alt var i orden.

Men i 2017 hyret hun inn en bygningsbiolog, som oppdaget en lekkasje som hadde gått under gulvteppet i store deler av leiligheten.

- Teppet så helt fint ut på toppen, men under var det all denne svarte muggsoppen, som eieren angivelig har visst om.

Også madrassen på soverommet var grønn på undersiden.

STØTTE: Finlands statsminister er i hardt vær etter å ha vært på fest. Nå viser danskene sin støtte. Video: Instagram, Twitter, Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

I ettertid fikk Skilton tatt alle nødvendige tester. Nå er hun blant de 25 prosentene av den australske befolkningen som har en genetisk sårbarhet for muggiftstoffer, som vil si at eksponering for mugg utløser en enorm inflammatorisk respons i kroppen hennes. I verste fall kan det føre til organskader.

Fem år seinere bor Skilton i en leilighet uten vannskader sammen med mannen. Hjernefunksjonen hennes har normalisert seg og hun opplever ikke lenger de samme symptomene som før.

I dag er hun en kvalifisert muggtesttekniker og har som mål å bruke egne erfaringer og kunnskap til å lære andre om problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer