- Ble anbefalt å bruke Staff

Psykolog John Sandstrøm anbefalte sine klienter å bruke advokat Tor Erling Staff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette forklarte Dagens Næringslivs journalist Gøran Skaalmo i retten da han forklarte seg som vitne i straffesaken mot Sandstrøm og Herlofsen i dag.

Tidligere psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen er begge tiltalt for grov korrupsjon gjennom å ha solgt falske legeerklæringer. De er også tiltalt for brudd på helsepersonelloven.

I oktober for to år siden trykket Dagens Næringsliv den første artikkelen som avslørte at kriminelle fikk kjøpt falske legeerklæring for å oppnå endrede soningsforhold. Bak erklæringene sto psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen.

Kjøpte erklæring
Gøran Skaalmo ringte John Sandstrøm om morgenen. Klokka 10.30 satt han på psykologens kontor. Med seg hadde han en hemmelig lydopptaker.

- Jeg utga meg for å være kriminell og sa jeg skulle i fengsel, og at jeg hadde hørt at han kunne hjelpe meg.

Skaalmo forteller at de gikk rett på sak, og Sandstrøm spør om han har noe sykdomshistorie de kan bruke.

-Sandstrøm mente vi trengte en henvisning fra en allmennlege. Mens jeg var der avtalte sandstrøm på telefonen at jeg skulle få time hos en allmennlege på ettermiddagen. Etterpå dro jeg direkte på Sandstrøms kontor.

-Vi brukte navnet til en kriminell som vi visste hadde benyttet seg av disse erklæringene for å åpne døra, forklarte DN-journalisten.

FORSVARER SANDSTRØM:  Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff ble selv trukket inn i den pågående psykologsaken i retten i dag da Dagens Næringslivs journalist vitnet. Han ble anbefalt av Sandstrøm å bruke advokat Staff. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FORSVARER SANDSTRØM: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff ble selv trukket inn i den pågående psykologsaken i retten i dag da Dagens Næringslivs journalist vitnet. Han ble anbefalt av Sandstrøm å bruke advokat Staff. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Denne mannen er en del av tiltalen mot Sandstrøm og Herlofsen, og skal vitne seinere i saken.


Ble anbefalt å bruke Staff
Skaalmo – som da kalte seg Gøran Skaug, hadde tre møter med John Sandstrøm.

- Sandstrøm spurte om jeg hadde advokat. Jeg sa at jeg kjente advokater som kunne hjelpe meg. Han ga uttrykk for at han gjerne ville skaffe meg advokat, og nevnte navn på to advokater. Staff var den ene, forklarte Skaalmo.

Sandstrøm forklarte at klientene ofte ble anbefalt å bruke advokater som han hadde et godt samarbeid med, og som fulgte opp etterpå.

Advokat Tor Erling Staff er nevnt også i Dagens Næringslivs første artikkel om saken.

- Opptatt av soningen
Psykiater Pål Herlofsen ble kontaktet på samme måte som Sandstrøm, med forespørsel om å hjelpe med en soningsinnkallelse.

- Det vet jeg jo ikke, men vi kan jo ta en prat, svarte Herlofsen.

Journalisten hadde to telefonsamtaler med Herlofsen før han møtte på psykiaterens kontor.

- Spurte han noe om deg, ville aktor vite?

- Han spurte om personalia, og om det fantes noe sykehistorie på meg eller min kone.

- Han var veldig opptatt av hvor jeg skulle sone. Han mente vi hadde lite å oppnå med en utsettelse, siden dommen var såpass kort. Vi kom etter hvert fram til at vi kunne søke om direkte innsetting i åpen soning.

Herlofsen nevnte også at han skulle diskutere dette med Staff som hadde stor kompetanse på dette.

Ingen undersøkelser
Journalisten møtte Herlofsen en gang til. Begge møtene varte 10-15 minutter.

Herlofsen konkluderer med at vi skal prøve å skrive en sånn erklæring. Han gir meg da en fremstilling, som jeg i ettertid har skjønt er en oppskrift på hvordan man skriver en pasientjournal. Dette skulle jeg fylle ut hjemme, og ta det med til ham seinere, sa Skaalmo.

I deres tredje og siste møte brakte Herlofsen opp temaet betaling.

På lydopptakene hører vi Herlofsen spørre journalisten om hvor mye han syntes det var rimelig å betale for tjenestene. Skaalmo foreslår mellom fem og ti tusen kroner, og de blir enige om sju-åtte tusen kroner.

- Kan du si noe om hvilke undersøkelser som ble foretatt hos Sandstrøm og Herlofsen, spurte aktor?

- Det var ingen undersøkelser overhode.

<B>TILTALT:</B> Tidligere psykolog John Sandstrøm er tiltalt for grov korrupsjon, brudd på helsepersonelloven og brudd på ligningsloven.