Ble arrestert i samme hus

Pastor Helge Fossmo og nabokona var sammen da de uten dramatikk ble arrestert i en bopel i Knutby i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi oppgir at mistanken mot de to er meget sterk. Begge er siktet for drap og drapsforsøk, eller medvirkning til drap og drapsforsøk. I tillegg er kvinnen siktet for å ha oppfordret til drapshandlinger.

I går ble også fire hus - pastorens, et anneks han leier ut til et par i sekten, nabokonas, og et fjerde hus ransaket i Knutby. Eiendommene, som ligger tett sammen, ble avsperret av politiet. Politiet tok beslag i datautstyr, dokumenter, og andre gjenstander de håper kan styrke bevismengden i saken.

Ny død granskes

Den 26-årige barnepiken, som i tidligere avhør har tilstått drapet, blir fortsatt holdt fengslet.

Politiet har ingen planer om å endre drapssiktelsen mot henne. Dermed er tre personer siktet for de dødelige revolverskuddene som drepte pastorens kone og skadet hans nabo.

26-åringen skal ha vært en tidligere elskerinne til den norske pastoren. Disse påstandene er en del av materialet politiets etterforskning har avdekket omkring pinsevennsektens spesielle seksualvaner.

Politiaktor Elin Blank gjør det klart at det nå også igangsettes full gransking av pastorens første kones død. I 1999 ble Helen Fossmo funnet død, ikledd nattkjole. Da fastslo politiet at hun hadde falt og slått hodet mot badekarkrana ved et uhell. Dagen etter dødsfallet skal den nå drepte Alexandra Fossmo fått ordre om å bli pastorens nye kone.

Sprakk i avhør

Politiet vil ikke oppgi hvilke bevis som nå knytter pastoren og nabokona til drapene. I går ville de heller ikke oppgi hvem de fysisk mener håndterte mordvåpenet - en 38-kaliber revolver.

- Vi sier ingenting annet enn at siktelsen baseres på avhør og annet bevis, sa aktor Elin Blank i går.

Politiet skal ha gjennomført nærmere 100 avhør av personer i eller tilknyttet pinsevennsekten for å finne ut hva som virkelig har foregått i det svært lukkede miljøet. Mye kan tyde på at den 26-årige barnepiken kan ha bidratt med nye opplysninger til politiet.

Da hun ble pågrepet, innrømmet hun drapet, men fastholdt at hun var alene om det. Seinere skal hun ha hjulpet politiet med å peke ut hvor hun skal ha dumpet drapsvåpenet - utenfor Ölandsbrua ved Kalmar. Der vil dykkere starte søk så snart isen er smeltet.

Et kjærlighetsforhold

Barnepiken har også ledet politiet fram til lyddemperen hun skal ha brukt på våpenet. Den skal være hjemmelaget, og er sendt til tekniske undersøkelser. Politiet har lenge tvilt på at kvinnen har vært alene om drapet.

- Ting ser ut til å falle på plass når vi nå vet at de to hadde et kjærlighetsforhold. Det er ingen grunn til å tro at noen andre har vært involvert, sier aktor Elin Blank.

Det ble tidlig fattet mistanke om at pastoren var involvert i drapet, og han skal ved flere tilfeller ha gitt feilaktige opplysninger til politiet.

- De var sammen da vi grep dem. De var rolige og hadde ingen spørsmål, sier politiets etterforskningsleder, Kenneth Ågren.

26-åringen skal ha hatt kunnskaper nok til å skaffe seg våpen, og bruke det.