-  Ble avhengig av legekonas medisiner

En Oslo-mann (66) hevder at en ektepakt må kjennes ugyldig, fordi han ble medisinert av sin legekone, slik at han ikke lenger var i stand til å motsette seg hennes ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg kom i et avhengighetsforhold til henne på en slik måte at jeg ikke lenger hadde rettslig handleevne, forklarer 66-åringen.

Han brukte betydelige mengder antidepressiva under samlivet med legekona.

Paret opprettet i 1999 en ektepakt. 66-åringens andel av bolig ble overført til kona som gave. Det skjedde også en overføring av blant annet bankinnskudd og verdipapirer. En ny ektepakt ble undertegnet i 2000. Da ble bankinnskudd og verdipapirer reversert, mens bolig ble stående på legen.

Milliobeløp

Det er denne ektepakten som 66-åringen hevder en ugyldig, subsidiært at den måtte lempes etter ekteskapsloven.

Sommeren 2002 ble paret separert. I 2004 ble boligen solgt med en nettofortjeneste på over fire millioner kroner.

Borgarting lagmannsrett slår fast at det på generell basis skal svært mye til for å bli så mentalt redusert på grunn av medisinering at en mister sin rettslige handleevne.

Dyr sak

-  I den foreliggende saken er det anført at det foreligger tung medisinering som i hovedsak er besørget av ektefellen, og at dette har skapt et avhengighetsforhold som medfører at han ikke lenger hadde rettslig handleevne.

Uansett om det måtte være noe uklart hvor mye medisiner 66-åringen brukte på det aktuelle tidspunktet, og hvilken lege som forekrev disse, er det etter lagmannsrettens oppfatning et særdeles langt sprang før man havner i den ekstraordinære situasjon at rettslig handleevne går tapt, konkluderer dommerne.

66-åringen tapte også saken i Oslo tingrett, og må samlet betale eks-kona 250.000 kroner i saksomkostninger.