Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble avsatt som president. Nå får han luksuriøs «sluttpakke»

Hus, bil og flyreiser får han betalt av Zimbabwes regjering fra 1. januar.

PENSJONIST: Tidligere president av Zimbabwe Robert Mugabe får en sjenerøs pensjon av regjeringen i landet. Her er han sammen med kona Grace. Foto: NTB scanpix
PENSJONIST: Tidligere president av Zimbabwe Robert Mugabe får en sjenerøs pensjon av regjeringen i landet. Her er han sammen med kona Grace. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere president av Zimbabwe, Robert Mugabe (93), gikk av som president i slutten av november etter et kupp i landet.

Militære styrker tok over styret i landet og ba ham fratre rollen sin. Etter én uke i husarrest, kunngjorde han sin fratredelse.

Siden Mugabe gikk av som president - mer eller mindre ufrivillig - har han fått en sjenerøs og luksuriøs «sluttpakke», skriver The Telegraph.

Onsdag offentliggjorde den nye presidenten Emmerson Mnangagwa, som var visepresident under Mugabe, hvor mye 93-åringen skal få i sluttpakke - eller pensjon - etter at han forlot roret etter 37 år.

- TRYGG: Et medlem av militæret i Zimbabwe brøt inn i en tv-sending på den statseide kanalen ZBC onsdag morgen. Der nekter han for et militærkupp. Video: ZBC via CNN Vis mer

Regjeringen betaler

Avisa skriver at den tidligere presidenten blant annet vil få hus, tre biler og få førsteklasses flyreiser betalt av Zimbabwes regjering.

The Telegraph siterer avisa Harare Herald som har fått tilgang på noen av pensjonsdokumentene til Mugabe.

I dokumentet står det blant annet at en pensjonert president vil få en offisiell bolig eller et privat hjem bygget på presidentens private eiendom som ikke har flere enn fem soverom og ikke er mer enn 5000 kvadratmeter.

Mugabe får også med seg tjenerne fra hans tid som president, noe som blant annet inkludert kokker, gartnere og vaskehjelp. De spesifiserer at ekspresidenten vil få et fullt møblert kontor, seks sikkerhetsvakter, to sjåfører, to private sekretærer, to assistenter og to kontoransatte. Avisa skriver at dette til sammen utgjør rundt 20 ansatte. Dette betyr at Mugabe vil få mye av de samme gode han fikk som president - om ikke mer - bare uten de politiske pliktene.

Den pensjonerte presidenten vil også ha rett til førsteklasses flyturer opp til fire turer per år. Han vil også få tre kjøretøy: en Mercedes-Benz S500-serie, en firehjulsdrift og en lastebil. Og drivstoffet? Det skal staten også betale, skriver Harare Herald.

- 80 millioner i pensjon

Økonomiske goder, i tillegg til de materielle, blir ikke nevnt i pensjonspakken, skriver Telegraph.

Avisa skriver videre at uavhengige aviser skrev forrige måned at den tidligere presidenten skal ha fått rundt 80 millioner kroner i pensjon (10 millioner dollar). Dette er ikke bekreftet av Zimbabwes regjering. Det står likevel i dokumentet de har offentliggjort at en avgått president skal få pensjon ut fra lønnen man har hatt som president.

Harare Herald skriver at pensjonen han får tildelt vil gjelde 1. januar 2018.

Leder siden 1980

En av grunnene til kuppet i november, var at den allmenne oppfatningen var at Mugabe skulle ryddet vei for kona Grace som etterfølger.

En uke før kuppet, ble Mnangagwa, også kalt «Krokodillen», avsatt som visepresident av Mugabe, og det var ventet at presidenten isteden ville utnevne Grace til ny visepresident. Militæret grep derfor inn for å hindre at dette skulle skje. I én uke satt Mugabe i husarrest før han trakk seg som president.

Mugabe, som har ledet landet siden 1980, har vært Zimbabwes eneste leder siden geriljakrigen som satte en stopper for den hvite styreformen landet tidligere hadde.

Misnøyen med Mugabe skal blant annet stamme fra 90-tallet, da det en gang velstående Zimbabwe kollapset økonomisk. Mugabe er siden beskyldt for å ha ødelagt landets økonomi, demokrati og domstol ved å sitte med makten for lenge.

Han er også beskyldt for å ha brukt vold for å overvinne politiske motstandere.

Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa utpekte onsdag landets tidligere forsvarssjef Constantino Chiwenga som en av landets to visepresidenter. Det er mannen som avsatte Mugabe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!